biznis
0

Željeznice FBiH zabrinute zbog tužbi zaposlenika

FENA
JP Željeznice FBiH upozorava da je zbog tužbenih zahtjeva 433 zaposlenika doveden u pitanje postignuti kontinuitet u isplatama plaća i drugih troškova zaposlenih, kao i izvršavanje drugih finansijskih obaveza i zadržavanje postojećeg broja zaposlenika.

Željeznice smatraju da je, stoga, realno očekivati uvođenje potrebnih mjera i od resornog ministarstva odnosno Vlade FBiH ukoliko se ne nađe razumno rješenje za ovaj problem.

Kako se ističe u saopćenju Željeznica FBiH, Uprava Društva, apelujući na ozbiljnost situacije, pozvala je sve zaposlenike, sindikate, Vijeće zaposlenika. Nadzorni odbor i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija radi konstruktivnog učešća u rješavanju nastale situacije kako bi se pronašlo zakonito i odgovarajuće rješenje koje će zadovoljiti zaposlene, a koje će biti provodivo od Uprave Društva, jer je stav Uprave da se zajedničkom aktivnošću može omogućti razvoj i opstanak Društva.

Tužbeni zahtjevi dijela zaposlenika odnose se na potraživanja: za regres za 2007., 2008., 2009. i 2010. godinu, tri razlike neisplaćenih plaća za period mart 2007. - februar 2008. godine, na umanjenje plaće za 10 posto u 7., 8. i 9. mjesecu 2009. godine, umanjenje plaće za 10 posto shodno izmjenama Kolektivnog ugovora željezničara FBiH, kao i neizmirene doprinose za PiO/MiO u periodu 2001. - 2011. godina.

Uprava Društva smatra da će zbog podnesenih tužbi jednog dijela zaposlenika posljedice snositi i onaj veći dio zaposlenika koji podržava nastojanje svih pozitivnih snaga Željeznica da izađu iz dugogodišnje agonije neredovnih plaća i neizvjesnosti radnih mjesta.

Tužbeni zahtjevi zaposlenika, novčano iskazano, kreću se u prosjeku od 19.000 do 23.000,00 KM, a veći dio tužbenih zahtjeva odnosi se na potraživanja zbog neuplaćenih doprinosa za PiO/MiO.