Nedžad Osmanagić, direktor ŽFBiH
0

Postignut dogovor Uprave i sindikata ŽFBiH

FENA
Nedžad Osmanagić
Nedžad Osmanagić
Direktor javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić izjavio je na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu da su učesnici današnjeg sastanka, članovi Uprave i pet sindikata u toj firmi, saglasno dogovorili zajednički prijedlog koji će biti upućen Federalnoj vladi i svim uposlenicima kompanije.

Ističući jedinstvo učesnika ovog sastanka, Osmanagić je naveo da se njihov prijedlog sastoji od nekoliko stavki a prva je da se potraživanja zaposlenika kompanije moraju svesti na potraživanja za regres iz 2007., 2008. i 2009. godine, dok će se ona po osnovu doprinosa regulisati u skladu sa zakonom.

Druga stavka je da svim zaposlenicima koji su tužili poslodavca, a odluče povući tužbu, budu nadoknađeni troškovi postupka.

Svim zaposlenicima poslodavac bi iz svojih sredstava isplatio jedan regres (za 2007. godinu) sukcesivno od septembra do decembra 2011. godine, a za dugujuće regrese za 2008. i 2009., predložit će Vladi FBiH da se iz posebnih izvora osigura novac i utvrdi način isplate.

Izmjene Kolektivnog ugovora željezničara ostaju na snazi, dogovoreno je.

Direktor Osmanagić rekao je da su sastanku, na kojem su dogovoreni ovi prijedlozi, prisustvovali svi sindikalni predstavnici kompanije osim jednog - sindikata mašinovođa.

Kako su iz tog sindikata i ranije nastojali da umanje pozitivne rezultate kompanije i njen krupni iskorak naprijed, Osmanagić je, kako je rekao, radi uvida javnosti u pravo stanje prezentirao na vanrednoj pres-konferenciji da je firma ove godine nadmašila plan za više od 19 posto u svim vrstama prometa iako je deset sati u toku dana pruga zatvorena radi rekonstrukcije.

U mjesecu julu isplaćene su po dvije plaće uposlenima, aktuelna Uprava uštedila je i do 40 posto u nabavkama i pokušava sanirati štetu nanijetu kompaniji štrajkovima, naveo je direktor.

Njegovo je mišljenje da se uprkos dobrim poslovnim rezultatima firme postignutim i pored mnogo problema, u medijima stvara negativna slika o njenom stanju pa nova Uprava počinje polako gubiti volju i entuzijazam da kompaniju izvede na "zelenu granu".

Sastanak uprave i sindikata održan je u vezi s tužbenim zahtjevima dijela zaposlenika Željeznica FBiH koji se odnose na potraživanja po osnovu neisplaćenih regresa i umanjenih plaća te doprinosa za PIO.

Osim direktora Osmanagića, sastanku su prisustvovali: Pavo Boban, predsjednik Nadzornog odbora, predstavnici Vijeća uposlenika i svih sindikata u Željeznicama FBiH osim Sindikata mašinovođa-strojovođa.