Održan mirni skup
0

Željezničari FBiH traže realno planiranje njihovih potreba

FENA
Zaposleni u Željeznicama Federacije BiH danas su u Sarajevu održali mirni skup na kojem su predočili Vladi FBiH svoje zahtjeve od kojih je bio osnovni da Vlada prilikom izrade budžeta za narednu godinu planira željeznice s realnim potrebama, a ne prema budžetskim mogućnostima.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić je ocijenio da su neki zahtjevi Vijeća uposlenika željeznica FBiH i pet sindikata koji su i organizirali ovaj skup realni, a neki ne.

Bijedić je kazao da Željeznice ne mogu tražiti novca koliko im je potrebno, ali da je dobar zahtjev taj da se nafta transportuje željeznicom, posebno u dane vikenda. Međutim, naglasio je da se tu mora naći zakonska mogućnost te da treba vidjeti gdje bi se ta nafta deponovala.

Zahtjev željezničara da se uvede akciza na naftu od pet feninga po litri goriva za održavanje željezničke infrastrukture kako je istaknuo nije u nadležnosti Vlade FBiH.

Predsjednik uprave i generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić pozdravio je skup i podržao zahtjev radnika da se Federalna vlada maksimalno uključi u rješavanje problematike u Željeznicama.

Predsjednik samostalnog sindikata izvršnog osoblja u Željeznicama FBiH Igor Boban, kazao je da je za željeznice jako bitno da se tretiraju kao i cestovna infrastruktura te dodao da po njegovim saznanjima Vlada FBiH za cestovnu infrastrukturu godišnje izdvoji oko 86 miliona KM, a za Željeznice oko 20 miliona KM.

Predsjednik Vijeća uposlenika željeznica FBiH Mehmed Rakovac kazao je da je skup organiziran u skladu sa Zakonom o Vijeću uposlenika, međutim, Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH kao najveći sindikat u željeznicama FBiH nije podržao današnji skup ocijenivši ga da je nezakonit.

Današnjem mirnom skupu u auli željezničke stanice u Sarajevu prisustvovalo je oko 1.000 željezničara iz svih pet direkcija u FBiH. Istaknuto je da ovaj skup nije naštetio dnevnim poslovnim aktivnostima u Željeznicama FBiH.

Radnici u ovoj kompaniji imaju redovne plaće i osiguranje, ali, kako kažu, željeli su djelovati preventivno da im "se ne desi "Krivaja"".