biznis
3

Zbog mjera predostrožnosti zabranjen promet proizvoda Pekabeska

FENA
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) je naredbu o zabrani prometa namirnica kompanije Pekabesko iz Makedonije u RS donijelo iz mjera predostrožnosti, izjavila je danas pomoćnica resornog ministra Radmila Čojo.

"Cilj donošenja ove naredbe jeste mjera predostrožnosti jer je država odgovorna da zaštiti interes i zdravlje potrošača, posebno iz razloga što je uvezena velika količina, ukupno 83 pošiljke proizvoda od mesa firme Pekabesko, u količini od oko 1.397 tona" navela je Čojo na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Tvrdi da je naredba uslijedila nakon dobijanja laboratorijskih nalaza, 4. decembra, koje je izdao Institut za javno zdravstvo RS.

Inspekcija u RS je postupila po naredbi i zabranila promet te naložila povlačenje svih proizvoda Pekabesko iz prometa, i, kako je dodala, pojačala inspekcijsku kontrolu na terenu s ciljem dosljednog provođenja ove naredbe.

Čojo je navela da su uzeti uzorci i dostavljeni Institutu za javno zdravstvo i Veterinarskom institutu, a "treći“ uzorci su uzeti, zapečaćeni i ostavljeni uvozniku na raspolaganje radi superanalize.

"Rezultati pretraga se očekuju 15. decembra, nakon čega će resorno ministarstvo donijeti konačnu odluku u smislu produženja važenja naredbe ili će je staviti van snage", rekla je Čojo.