{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana prodaje Pekabeskovih proizvoda ostaje na snazi

F
15.12.2014. u 17:08
0
2
Zabrana prodaje Pekabeskovih proizvoda ostaje na snazi
0
Zabrana prodaje Pekabeskovih proizvoda ostaje na snazi
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopćilo je danas da do dobijanja novih rezultata, Naredba o zabrani prometa namirnica proizvođača "Pekabesko" Makedonija ostaje na snazi.
Iz tog resora entitetske vlade navode da su im dostavljeni rezultati ispitivanja uzoraka određenog broja proizvoda firme Pekabesko Makedonija, od dvije službene laboratorije RS (JZU Institut za javno zdravstvo RS i JU Veterinarski institut RS Dr Vaso Butozan).

"Dostavljeni rezultati su istovjetni po utvrđenim vrijednostima sadržaja fosfata u analiziranim proizvodima, ali ne i interpretaciji dobijenih vrijednosti", ističe se u saopćenju.

Polazeći od toga, Ministarstvo je, kako se dodaje, zahtijevalo od referentnih laboratorija usaglašavanje interpretacije rezultata i dodatno pojašnjenje Agencije za sigurnost hrane BiH koja je najodgovornija za tumačenje iz ove oblasti.

Ministarstvo je zatražilo od inspekcijskih organa, da se urade dodatne analize, koje bi obuhvatile kompletnu paletu proizvoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS su, 5. decembra, saopćili da je u određenim proizvodima Mesne industrije „Pekabesko“ iz Makedonije utvrđen sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih.

Radi se, navedeno je tada, o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao "zdravstveno neispravni".

Istovremeno, iz kompanije Leburić komerc, uvoznika Pekabesko proizvoda za BiH, su to negirali uz tvrdnju da su svi Pekabesko proizvodi, poslati na analizu u Javnu ustanovu Veterinarski institut Republike Srpske dr Vaso Butozan, ispravni i zadovoljavaju sve najviše standarde kvaliteta i sigurnosti hrane.

Tvrde i da je odluka Ministarstva da zabrani promet svih Pekabesko proizvoda bila preuranjena i štetna po kupce, proizvođača i uvoznika u RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: