Višemilionski dugovi
0

Zatvoren pogon "Mljekare" u Laktašima, otpušteni radnici najavili tužbu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Proizvodni pogon banjalučke "Mljekare“ i distributivnog centra u Aleksandrovcu kod Laktaša zatvoren je, preduzeće je u višemilionskim dugovima, a radnici su dobili otkaze.

Posljednjih 15 zaposlenih koji su radili u ovom izmještenom pogonu u Aleksandrovcu dobilo je pismeni otkaz, ali su odbili da ih prime, najavišvi i tužbu protiv većinskog vlasnika.

Miroslav Jagodić, predsjednik sindikata ovog preduzeća pozvao je sve one koji su 22. septembra prošle godine otvarajući ovaj pogon "Mljekare“ obećavali razvoj mljekarske industrije da dođu i vide kako se na kraju završila priča o uspješnoj investiciji.

"Štrajkovati glađu, jer mi jedino to ostaje. Ne radi žena, sad ne radim ja, a svi mi imamo kredite", kaže Jagodić.

Radnici, osim činjenicom da su ostali bez posla, nisu zadovoljni ni visinom najavljenih otpremnina.

Otpuštanje radnika u upravi "Mljekare“, čiji je većinski vlasnik beogradski "Implek“, u vlasništvu investicionog fonda “Salford”, prevdaju nasljeđenim lošim finansijskim rezultatima i činjenicom da je gubitak veći od visine kapitala ali i da su bili onemogućeni da ulaganja konvertuju u kapital.

Prema izvještaju o finansijskom poslovanju, obaveze "Mljekare“ prema povezanim pravnim osobama u inostranstvu za godinu dana narasle su sa sedam na ukupno 16,3 miliona maraka.