Teško stanje
0

Štrajkovi u zvorničkim firmama Žitopromet i Bjanka

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sudeći prema štrajkovima, u Zvorniku nema ni hljeba ni mlijeka, bar ne, iz dvije tamošnje firme “Žitopromet” i “Bjanka”.

Od danas su u generalnom štrajku radnici "Žitoprometa", koji traže isplatu četiri plaće, a uprava preduzeća im 12 mjeseci nije uplaćivala ni doprinose.

"Tražimo samo zarađeno", poručili su radnici, koji sve manje rade, jer u tom preduzeću, koje zapošljava 59 radnika, nema ni osnovne sirovine - pšenice.

Predsjednik sidnikalne organizacije u “Žitoprometu” Dragan Erić potvrđuje da je uprava tog preduzeća već najavila mogućnost stečaja, a “od radnika” je zatražila mjere izlaska iz krize u kojoj se nalazi ova firma.

Većinski akcionari “Žitoprometa” su Stevo Radić, Budimir Aćimović, Dragomir Vasić i Miodrag Jevtić.

Zbog neisplaćenih zarada, drugih primanja i neuplaćenih doprinosa u štrajku su i radnici zvorničke Fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda "Bjanka”.

Plate nisu dobili od aprila, doprinosi im nisu plaćeni od augusta prošle godine, a poslodavac tvrdi da para nema, jer oni ne mogu da naplate svoja potraživanja.

Stav 19 radnika, da će ostati u štrajku dok se ne ispune njihovi zahtjevi, prenijela predstavnica radnika "Bjanke" Gordana Savinović.

Ova firma u većinskom je vlasništvu Egerta Hartena i Envera Jukanovića.