Čekaju Aleksandra Džombića
0

B. Luka: Radnici "Jelšingrada" se zabarikadirali u preduzeću

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bivši radnici Fabrike mašina „Jelšingrad“ iz Banje Luke, nakon devet mjeseci čekanja na odgovor Vlade RS-a, danas su izgubili strpljenje i zabarikadirali se u prostorijama ovog preduzeća koje neće napuštati dok im na pregovore ne dođe premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Imovinu “Jelšingrada “ u stečaju, koja je bila procijenjena na 24 miliona maraka, Vlada RS-a kupila je 14. oktobra prošle godine za trećinu iznosa, ali do danas nije ušla u posjed zbog neriješenih problema s hipotekom.

Radnicima su duguju veliki iznosi za plaće, a neuplaćeni doprinosi prepreka su jednom broju njih da regulišu pravo na penziju.

Strpljenje se izgubilo u beskonačnom čekanju da kabinet Aleksandra Džombića riješi njihove zahtjeve, pa ni dolazak dva pomoćnika ministra industrije i njihova obećanja da će se sve riješiti za sedam dana, nisu stišala bijes radnika.

„Sad su se stvorile pretpostavke da se u sljedećih pet-šest dana ide na zaključenje ugovora o kupoprodaji, knjiženje te imovine na RS i nakon toga na osnivanje novog preduzeća“, poruka je koju je radnicima prenijela Slavica Bogdanović, pomoćnica ministra industrije RS-a, ali nije prihvaćena.

Ne kriju radnici da na to gledaju kao na još jedan pokušaj obmane, jer im se isto to obećavalo devet mjeseci, ali do danas Vlada nije ušla u posjed ove nekada uspješne fabrike, niti isplatila zaostale plaće i „povezala“ staž zaposlenima.

Prije dva dana radnici FAM „Jelšingrada“ su pozvali premijera Džombića na razgovor, ali on se oglušio na sve njihove apele i molbe, pa je, kažu, kap prelila čašu i donesena je odluka o preduzimanju radikalnih mjera borbe za radnička prava.

„U štrajk glađu nećemo ići jer smo svakako gladni, ali nećemo napuštati fabriku dok ne riješimo i njenu i našu sudbinu i spremni smo na sve u ostvarivanju svojih prava“, kažu revoltirani radnici.