RS
0

Nastavlja se agonija radnika Fabrike duvana Banja Luka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Umjesto raskida kupoprodajnog ugovora, vlasnik Fabrike duvana Banja Luka Nebojša Antonić obećao je da će nastavi s radom, ali sindikat još nema utvrđen stav da li prihvata takvu mogućnost.

Mali akcionari u Fabrici duvana Banja Luka tražili su ranije hitan raskid ugovora o prodaji 55 posto akcija tog preduzeća firmi iz Laktaša, "Antonić trade", u kojoj vide razloge svih svojih problema, u čemu ih je podržavao i sindikat.

Međutim, Nebojša Antonić tvrdi da je predložio da se potpiše aneks na kupoprodajni ugovora po kojem bi Fabrika duvana nastavila da radi s postojećim brojem radnika i nakon što prođe pet godina roka od potpisa tog ugovora.

  • Fabrika duvana nije u teškoj situaciju kako se to tvrdi, ustvrdio je većinski vlasnik nakon sastanka kod premijera RS-a Aleksandra Džombića i obećao da će svi radnici koji su nezakonito dobili otkaz biti vraćeni na posao.

Tvrdi i da nisu tačne informacije da je raspodat jedan broj fabričke opreme, a loše poslovanje pravda stanjem na tržištu domaćih duvanskih proizvoda i povećanim akcizama na paklicu cigareta.

Antonić također navodi da nisu tačne informacije da je njegov motiv prilikom kupovine, ustvari bilo zemljište Fabrike duvana u centru Banje Luke.

S druge strane, predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banja Luka Miroslav Marinković kaže da o ponudi većinskog vlasnika ne može sam odlučiti, bez konsultacije s 350 radnika.

  • Nisam naišao na razumijevanje tokom ovog sastanka, ponovio je Marinković i zatražio da pretežna djelatnost Fabrike duvana bude proizvodnja i prodaja cigareta, a ne uslužna djelatnost.

Sindikat traži zadržavanje postojećeg broja radnika, te da se "utvrde dobre namjere" većinskog vlasnika.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima prevazilaženja teškog stanju u tom preduzeću, a zaključeno je jedino da će se razgovori nastaviti.

  • Radnici su ti koji treba da odluče šta je prihvatljivo, a šta ne, naglasio je Marinković i poručio da je odgovornost na Vladi RS-a kada je u pitanju situacija u Fabrici duvana Banja Luka.

Ponovio je i da ima dosta nelogičnih stvari u toj fabrici, jer su svi šutjeli iako kupoprodajni ugovor u nekim segmentima nije ispoštovan.