Nakon hapšenja Antonića
0

Raskida se ugovor o kupovini Fabrike duvana B. Luka

FENA
Savjet za privatizaciju Republike Srpske (RS) predložio je entitetskoj Vladi da raskine ugovor s firmom “Antonić trade” iz Laktaša, većinskim vlasnikom Fabrike duvana Banja Luka.

Vlasnik laktaške firme je Nebojša Antonić, koji je uhapšen prošlog mjeseca u akciji kodnog naziva "Kafa”, usmjerenoj na otkrivanje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, pranje novca te utaju poreza i krijumčarenje.

Mali akcionari u Fabrici duvana Banja Luka tražili su i ranije hitan raskid ugovora o prodaji 55 posto akcija tog preduzeća s firmom iz Laktaša, "Antonić trade", u kojoj vide razloge svih svojih problema, u čemu ih je podržavao i sindikat.

Ipak, nadležni nisu reagirali na te zahtjeve, sve dok u međuvremenu nije isplivala na vidjelo afera o pranju novca, utaji poreza i krijumčarenju za što je osumnjičen i Nebojša Antonić.

"Donesena je odluka da se raskine kupoprodajni ugovor, jer je došlo do narušavanja kredibiliteta kupca Fabrike duvana", priznao je Džombić.

Entitetski premijer navodi da je “došlo i do finansijskog narušavanja stabilnosti preduzeća, promjene pretežne djelatnosti, u smislu da se više bavila trgovinom duvana i duvanskim prerađevina, dok investicije, planirane ugovorom nisu izvršene”.

Treba reći da su na sve ove nepravilnosti sindikat i mali akcionari odavno ukazivali, ali vlast nije reagirala.

Džombić kaže da će Investiciono-razvojna banka i Pravobranilaštvo RS-a pokrenuti tužbe protiv “Antonić trade” za nanijetu štetu Fabrici duvana.

Raskid ugovora bi sutra na sjednici na Mrakovici trebalo da potvrdi i entitetska vlada.

Treba podsjetiti da je Nebojša Antonić među devet osoba, uhapšenih u akciji “Kafa”, koje se nalaze u pritvoru na osnovu odluke Suda BiH.

Osim njega uhapšeni su i Ivica Ćuk, Rasim Žigić, Senad Svraka, Milan Novaković, Miroslav Crnčević, Nenad Vulin i Marija Ćuk.