biznis
112

Vlasnik Cardiffa Vincent Tan - čovjek s Forbesove liste milijardera

Piše: A. U.
Vincent Tan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Vincent Tan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Vincent Tan, većinski vlasnik velškog fudbalskog kluba Cardiff City, koji je potpisao ugovor o saradnji sa FK Sarajevom, uspješni je malezijski biznismen i investitor, a našao se i na Forbesovoj listi milijardera.

Vincent Tan Chee Yioun (1952.) je malezijski biznismen i investitor. Bio je predsjednik i izvršni direktor kompanije Berjaya Corporation Berhad, koja se bavi širokom lepezom poslova, od golfa, nekretnine, odmaralište i kockanje, u grupaciji poznatoj kao Berjaya Group.

Tan se 2010. našao na Forbesovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 1,3 milijarde dolara. Njegov uspjeh u malezijskim poslovnim sektorima može se djelimično pripisati i njegovoj uskoj saradnji sa vodećim malezijskim političkim figurama.

Početkom '80-ih godina kupio je malezijsku McDonald's franšizu, a 1985. i lutriju Sports Toto, koju je vlada bila privatizirala. Tan je tako stekao licencu za lutriju iz privatizacije koja se nije našla na tenderu.

Iz aktivne uloge u Berjaya Corp. Povukao se u februaru 2012. godine, a većinski je vlasnik velškog fudbalskog kluba Cardiff City, koji je prošle godine ušao u englesku Premier ligu. Digao je veliku prašinu kada je promijenio boje kluba iz plave u crvenu, sa grbom zmaja.

Tan vodi i drugi pay-TV servis u Maleziji, MiTV, koji je pokrenut u septembru 2005. Prošlog avgusta pokrenuo je i prvu RadioShack trgovinu u Kuala Lumpuru, a planira da otvori još hiljadu u narednih 10 godina.

Nedavno je potpisao prisegu kojom se obavezao da će, tokom života, donirati pola svog bogatstva.