Kompanija na udaru
47

Više od 60 uposlenica želi tužiti Google: Manje smo plaćene od muškaraca

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od 60 žena razmatra podizanje tužbe protiv Googlea zbog navodnog seksizma, tvrdeći kako su uposlenice manje plaćene od muškaraca uprkos tome što imaju iste kvalifikacije.

Advokat iz San Francisca James Finberg radi na ovoj tužbi i do sada je ispitao 30 uposlenica koje tvrde da su plaćene za 40.000 američkih dolara manje od svojih muških kolega za isti posao.

Neke od žena koje su mu se javile uložile su velike napore i mučile se da ostvare napredak u svojoj karijeri jer Google navodno ima kulturu koja je neprijateljska prema ženama. Google je negirao ove navode, kao i diskriminaciju žena.

Google je bio na naslovnim stranama tokom vikenda nakon što je 28-godišnji inžinjer James Damore napisao email u kojem tvrdi kako žene biološki imaju manje šanse da dođu u sami vrh tehnološkog svijeta, pogotovo u ovoj kompaniji. Dobio je otkaz u ponedjeljak zbog kršenja pravilnika ponašanja kompanije.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai kazao je da radnici imaju pravo da izraze mišljenje, ali da je ovakav email uvredljiv. Damore je tražo sve pravne mogućnosti i obratio se Odboru za radne odnose kazavši kako ga menadžment pokušava ušutkati. Odbor trenutno istražuje da li su tačne tvrdnje da su žene plaćene manje od muškaraca za iste poslove.