Sindikat mašinovođa
0

"Već deset godina u Željeznicama FBiH se bave mutnim radnjama"

FENA
Vernes Buljugija (Foto: Fotoservis.ba)
Vernes Buljugija (Foto: Fotoservis.ba)
Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH uputio je pismo federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću u kome ističe da već deset godina upozoravaju na nedozvoljene radnje i štetne ugovore u Željeznicama FBiH (ŽFBiH), ali da stanje ostaje nepromijenjeno.

"Posebnu pozornost dali smo na kriminalnu privatizaciju na ŽFBiH koja je tada iznosila 4,5 posto u korist privatnog kapitala, a neargumentovanim prenosom troškova iz poslova operatora u poslove infrastrukture došlo je do povećanja privatnog kapitala koji sada iznosi 8,17 posto, što je direktno uticalo na smanjenje državnog kapitala“, stoji u pismu.

Sindikat mašinovođa dodaje da su godišnji nalazi i izvještaji revizora koji su vršili reviziju poslovanja u JP ŽFBiH potvrđivali njihove navode, ali se u vezi s tim ništa nije poduzelo.

"Postavljenjem novog predsjednika Uprave-generalnog direktora očekivali smo promjene nabolje, ali se to nije desilo. Za v.d. direktora Pravnih poslova generalni direktor imenuje Musa Refiju, koja je svojim radom u zadnjih deset godina rastočila željezničke nekretnine vrijedne više miliona KM, ne zaboravljajući i sebi da dodijeli parcelu u centra Sarajeva i dva stana. U Pravne poslove prima šezdesetpetogodišnjeg politologa koji je otpušten iz Zavoda za zapošljavanje kao nesposobna ili kriminogena osoba“, navodi se u pismu.

Sindikat mašinovođa tvrdi da generalni direktor smjenjuje 45 uposlenika na niža radna mjesta bez ikakvog obrazloženja, a na ta mjesta "postavlja svoje poltrone kako bi lakše provodio nečasne radnje".

Predsjednik uprave, stoji u pismu, svjesno ili nesvjesno krši Zakon o javnim nabavkama.

"Ugovor s firmom Kristal Čapljina vrijednosno je probijen za 50 posto bez utvrđenih činjenica i provedenog postupka nabavke. Uređenje zgrade generalne direkcije, opravku teretnih vagona, prijevoz putnika u vrijeme remonta pruge Konjic - Čapljina povjerava privatnim firmama bez provedenog postupka propisanog Zakonom o javnim nabavkama i bez sklopljenih ugovora", navodi u pismu predsjednik Sindikata mašinovođa u FBiH Vernes Buljugija dodajući da je predsjednik Uprave za pet mjeseci Javno preduzeće pretvorio u svoju privatnu firmu.

"Očekujemo Vašu hitnu reakciju da bi se stanje promijenilo nabolje, u protivnom Sindikat će svoja prava tražiti kroz sva zakonom dozvoljena sredstva", stoji u pismu upućenom premijeru Mujezinoviću.