Podaci UIO BiH
10

Uvoz iz Italije, Kine, Južne Koreje i Japana u BiH znatno opao nakon pojave koronavirusa

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uvoz i izvoz robe između BiH i Italije, Južne Koreje, Japana i Kine za prva dva mjeseca 2020. godine je opao u odnosu na isti period prošle godine, podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Riječ je o periodu od 1. januara do 28. februara, gdje je na tabeli prikazanoj ispod, jasno vidljivo da su i uvoz i izvoz između ovih zemalja značajno opali, osim kada je riječ o Kini gdje je izvoz iz BiH u ovu državu porastao za nešto više od 620.000 u količini, a u novčanoj vrijednosti za više od 745.000 KM.

S obzirom na to da se koronavirus sve više širi i to pogotovo u navedenom periodu i da je upravo u ovim zemljama zabilježen najveći broj slučajeva zaraze, moguće da je i to jedan od razloga što su uvoz i izvoz manji u ovoj u odnosu na 2019. godinu.

Najveća razlika kada je riječ o uvozu robe je između BiH i Italije. Tako je ove godine u našu zemlju uvezena roba u vrijednosti nešto većoj od 236 miliona KM, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 16,6 miliona KM. Ista situacija je i s izvozom. Prošle godine je u januaru i februaru iz naše u ovu državu izvezena roba u vrijednosti nešto većoj od 213 miliona KM, dok je ove godine taj iznos manji za 39,4 miliona KM.

Tabela koja prikazuje vrijednosti uvoza i izvoza (Foto: UIO BiH)
Tabela koja prikazuje vrijednosti uvoza i izvoza (Foto: UIO BiH)

I u Južnu Koreju je izvoz iz naše države znatno opao s obzirom na to da je za navedeni period izvezena roba u vrijednosti nešto višoj od 999.000 KM, a ove godine je situacija nešto drugačija te je ta vrijednost opala za skoro 430.000 KM. Uvoz iz Južne Koreje u BiH je također ove godine manji za skoro 2,3 miliona KM.

Kada je riječ o Japanu, iz ove države smo također u prva dva mjeseca prošle godine uvozili više u odnosu na ovu i riječ je o vrijednosti nešto većoj od 590.000 KM. U Japan je BiH od svih zemalja generalno najmanje izvozila, ali se i ove godine taj broj dodatno smanjio za nešto više od 18.000 KM.

Treba istaći da je slična situacija i kod naših zapadnih susjeda. Anketa Hrvatske gospodarske komore (HGK) pokazala je da dvije trećine (66 posto) hrvatskih firmi već osjeća negativne posljedice situacije s koronavirusom na svom poslovanju, a više od polovice njih (53 posto) je izjavilo da im je pao promet.