biznis
23

United Media: Cijena Sport Kluba je 3,5 KM po korisniku i nije nemoralna

Klix.ba
"Kako BH Telecom, HT Eronet i AKOP nastavljaju sa iznošenjem neistina, još jednom želimo da upoznamo javnost sa tačnim i provjerljivim činjenicama koje se tiču mogućnosti operatora da prenose Sport klub kanale", navode iz United Media.

Naime, United Media je, prema odluci Konkurencijskog vijeća krajem januara ponudila Sport Klub kanale praktično svim zainteresovanim operatorima pod uvjetima koji su identični onima koje ima Telemach. Kažemo praktično, jer jedino HT Eronet i Elta Kabel nisu dobili ponude, imajući u vidu da su oba subjekta neovlašteno emitovala kanal Sport Klub zbog čega su pokrenuti i postupci pred nadležnim organima.

"Budući da su HT Eronet i Elta Kabel vođe medijske hajke na Sport Klub, napominjemo da HT Eronet i danas neovlašteno i nezakonito emituje kanale Sport Klub i za to pravo ne plaća ni konvertibilne marke. U sudskom postupku protiv Elta kabela, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dostavila je podatke o broju korisnika koji pokazuju da je Elta Kabel tokom čitavog perioda ugovorne saradnje davao United Mediji lažne podatke o broju korisnika. Govorimo, dakle o dva operatora koji ne žele 'realne' i 'moralne' uvjete, nego žele da zloupotrebljavaju medije i državne organe kako bi nastavljali da naplaćuju račune svojim korisnicima, ali da ne plaćaju svoje račune.

Vjerujemo da je za njih neprihvatljiva naša ponuda, jer se naša cijena formira prema cijeni za prava emitovanja, koja je velika i prema broju korisnika operatora, koji oni ne žele da prikažu. Sa druge strane, BH Telecom prikazuje sadržaje za koje samo Sport Klub ima pravo na teritoriji Bosne i Hercegovine čime krši zakon i nanosi štetu nama i našim gledateljima.

Konkretno, radi se o trkama Formule 1, za čije emitovanje imamo ugovor i plaćamo ogromne iznose. Uz to BH Telecom emituje ekskluzivno utakmice nacionalne lige BiH na svojoj platformi Moja TV, za koje čak ne daje ni ponudu ni jednom drugom operatoru. Istina je i to da je Sport Klub povećao cijenu emitovanja, ali samo zato što je na to bio primoran. Razlog se nalazi u drastičnom povećanju cijena svih sportskih prava. Primjera radi, Sky u Velikoj Britaniji je platio čak 83 posto veću cijenu nego u prethodnom nadmetanju za prava na emitovanje Premijer lige prije tri godine. Ako pogledamo region u kojem United Media posluje, prava na emitovanje Premijer lige skočila su gotovo dvostruko, Primera je poskupjela čak tri puta, a Euroliga za gotovo 50 odsto!

Sve ove informacije mogu se provjeriti u pisanjima evropskih i svjetskih medija. Cijena emitovanja svih Sport Klub kanala iznosi 1.70 eura mjesečno po korisniku, a paket kanala Arena Sport iznosi 1.50 eura po korisniku, pri čemu Arena prikazuje daleko manje sadržaja i daleko jeftinije sadržaje u odnosu na Sport Klub kanale.

Prema tome, cijena emitovanja i dalje je više nego fer, za svakog operatora koji daje istinite podatke o broju korisnika, plaća račune na vrijeme, kako traži od svojih korisnika, i ispunjava minimalne tehničke uvjete koje Sport Klubu propisuju vlasnici sadržaja.

U svijetlu svih navedenih događaja mi i na ovaj način pozivamo nadležne institucije da nas zaštite i omoguće da vršimo svoje poslovanje na teritoriji BiH. Takođe ih pozivamo da spriječe nelegalno emitovanje koje vrše navedeni operatori, spriječe neprijavljivanje broja korisnika koji imaju, kao i neplaćanje za sadržaje koje prenose, a nemaju prava i ugovore za njih", navodi se u saopćenju.