Uspješna priča
108

Unaprijeđene tehnologije iz Njemačke u BiH: Mladi ljudi su inspiracija za revoluciju

Minhen
Minhen
Još jednu uspješnu priču izrodio je projekat Digitalizacija i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME.

"Živimo u zemlji koja se suočava s mnogim izazovima, uključujući one vezane za zagađenje, nedovoljno održavanje rijeka te sve manju konkurentnost privrede i iseljavanje stanovništva iz Bosne i Hercegovine. Imamo odgovornost prema mladim ljudima", počinje priču Edis Arifagić, direktor istraživačkog odjela dok sjedi u najmodernije sređenom kutku Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST), koja ove godine obilježava 20 godina rada sa mladim ljudima.

Moramo ozbiljno pristupiti temama digitalizacije i zelene transformacije, i toga smo svjesni.

"Mladi inspirišu svako postignuće na Univerzitetu", kaže Arifagić, koji je fakultet završio u SAD-u, magistrirao u Engleskoj i koji se nakon skoro 20 godina rada u međunarodnim organizacijama u BiH i svijetu odlučio pridružiti timu SSST-a sa željom da uradi revolucionarne promjene.

Minhen
Minhen

Povezali smo se s GIZ-om i imamo ideju kako bi naša zemlja trebala izgledati. Mi već na tome radimo. Ono što nam je bilo zanimljivo, kako kaže Arifagić jeste vidjeti da postoje održivi modeli koji se mogu prenijeti i u Bosnu i Hercegovinu.

Arifagić objašnjava kako su se tokom nedavne posjete u Minhenu sa GIZ-om upoznali sa liderima održivosti među kojima je i firma u drvnoj industriji Wittmann, koja je fokusirana na zelenu i cirkularnu ekonomiju, a kompletan poslovni model je održivi model, te cijelo napajanje energijom ide iz obnovljivih izvora i solara.

"Cijeli transport koji vrši kompanija se zasniva na električnim automobilima. To je i kompanija u kojoj se kompletno grijanje bazira na toplotnim pumpama. Upravljaju otpadom na način da sav škart pretvaraju u pelet koji se onda dijeli zajednici i na taj način se zagrijava cijelo područje gdje se nalazi ta kompanija. To je fascinantno", objašnjava Arifagić dodajući kako je to klasični primjer cirkularne ekonomije i održivosti koji je i SSST stavio u strategiju razvoja i održivosti digitalizacija i zelene transformacije u periodu koji dolazi.

Pored kompanije Wittmann u Njemačkoj su posjetili i Tehnički Univerzitet u Minhenu (TUM).

"To je jedan gigant, i obrazovni i industrijski, koji je usvojio strategiju 'Država budućnosti', a ta strategija je zanimljiva zato što vi kad gledate sadržaj vidite da je to jedan holistički proces. Znači, ne postoji ni jedan segment funkcionisanja te institucije koji nije na neki način analiziran iz perspektive održivosti, od održavanja same zgrade, do energetske učinkovitosti obloge oko zgrade u vidu fasade, stolarije, krovova. Da sve zgrade koje se grade moraju imati 'zero carbon footprint', što je nama nevjerovatno, to je nešto što mi sada predlažemo partnerima u Sarajevu, jer je ideja da mi prenesemo sve što je moguće prenijeti na naš univerzitet kroz tu strategiju održive budućnosti, ali i dalje. Osim zelene agende i održivosti, tokom posjete Njemačkoj sa GIZ-om predstavnici SSST a su kako kažu uvidjeli poslovni model Univerziteta u Minhenu (TUM), a koji se smatra vodećim poduzetničkim univerzitetom u Evropskoj Uniji, gdje se na svakom uglu kampusa vide studenti koji razvijaju neke nove proizvode, bilo da se radi o zelenim, bilo da se radi o održivim, bilo da se radi o medicini ili bilo kojem drugom sektoru. To je za nas bilo izuzetno inspirativno i nastojimo sve što smo vidjeli da prenesemo u naše procese koje implementiramo na univerzitetu", smatra Arifagić.

Frauhofen
Frauhofen

Posjeta Fraunhoferu, naučno istraživačkom institutu u Njemačkoj im je, kako tvrdi Arifagić pokazao ulogu i značaj spajanja akademske zajednice, poslovnog sektora i vlade, gdje ustvari zajedničkom sinergijom dolaze do novih inovacija koje apsolutno dominiraju u sektoru održivosti i zelene ekonomije.

Modele digitalizacije SSST je već počeo u saradnji sa GIZ-om i projektom Digitalizacija i inovacije malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME, kojeg zajednički finansiraju Evropska unija i SR Njemačka. SSST je u konzorciju sa Institutom za metrologiju BiH (IMBIH), Institutom za standardizaciju BiH (ISBIH) i Društvom za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH) oformio "It's 4 Health" hub, koji ima za cilj približiti Bosnu i Hercegovinu EU standardima konkurentnosti i uspješnog poslovanja.

Laboratorija će ponuditi niz usluga drugim laboratorijama i objektima za testiranje u zemlji, s ciljem približavanja polsovanju u digitalnom dobu. Ovo će uključivati podršku digitalizaciji podataka i upravljanje, uključujući korištenje velikih podataka; pristup međunarodnim režimima certifikacije; reinženjering radnih tokova, procesa i struktura; i automatizacija laboratorija, između ostalog.

"Jedna od ključnih prepreka u usvajanju digitalizacije i zelene transformacije u Bosni i Hercegovini je nedostatak koherentne strategije na državnoj razini. Nemamo heroje u društvu kao što ih ima u Njemačkoj. Moramo izgraditi svoju ulogu u podršci tim procesima. Želimo biti primjer drugima, primjerice u našem kampusu, gdje će se koristiti električna vozila. Pokušavamo uključiti ciljeve održivog razvoja u nastavne planove i programe. Recimo naša saradnja s GIZ-om u Hubu 'its4health' ima za cilj unaprijediti medicinu i zdravstvo, koje su na nižoj razini u našoj zemlji. Također kada pričamo o zelenoj transformaciji nama je cilj da potrošni medicinski mateijal nije plastika. Taj pristup je sada skuplji, ali dugoročno isplativiji", kaže Arifagić, dodajući kako vidi SSST kao dio inovativnog eko sistema u BiH.