Rast uvoza
24

UIO: Porastao broj prikupljenih indirektnih poreza, najveći dužnik PDV-a GRAS

Piše: M. T.
(Foto: Klix.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u prvih šest mjeseci 2017.godine prikupila 3 milijarde i 290 miliona maraka indirektnih poreza, što je za 183 miliona maraka ili 5,91% više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas i Banjoj Luci glasnogovornik UIO Ratko Kovačević.

Nakon izvršenog povrata PDV-a poreskim obveznicima koji su u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosili 624 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-juni 2017. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 2 milijarde i 666 miliona KM, naveo je Kovačević.

“Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-juni 2017. godine raspoređen je iznos od 371 miliona maraka, Federaciji BiH je raspoređeno milijardu i 481 milion KM, Republici Srpskoj 755 miliona KM i Distriktu Brčko 81 milion“, precizirao je Kovačević.

Razlog porasta prihoda od PDV-a je u uvozu, navodi Kovačević.

“Negdje oko 69% ukupno prikupljenih prihoda od indirektnih poreza čine prihodi od PDV-a, oni su iznosili 2,3 milijarde KM, odnosno veći su za 7% u odnosu na isti period prošle godine, carina je iznosila 130 miliona i veća je za 11%, to možemo slobodno povezati sa podacima o uvozu i izvozu, dakle mi smo u 2017.godini imali porast vrijednosti uvoza za 14,7%, uvezli smo razne robe u vrijednosti od preko 7 milijardi KM, ali je porastao i izvoz, izvezli smo robe u vrijednosti od preko 4 milijarde KM, što je više za 15,5% nego prošle godine u ovom periodu“, istakao je Kovačević.

To je uslovilo i porast zahtjeva za povrat poreza, u ukupnom iznosu od 624 miliona KM. Među preduzećima kojima je vraćeno najviše poreza su ArcelorMittal Zenica, Prevent Sarajevo, Aluminij DD, Bimal proizvodnja ulja, Alumina i Soda Lukavac.

Dugovanja za PDV se konstantno kreću oko 340 do 350 miliona KM i ona se protežu još od 1.1.2006. godine, kada je formiran sistem PDV.

“Imamo procenat prinudne naplate od oko 70%, odnosno oko milijardu maraka. Najveći dužnici su preduzeća u državnom vlasništvu, sarajevski GRAS za koji konstantno od Vlade Kantona Sarajevo dobijamo ubjeđenja da će se podići određeni kredit i dug biti plaćen, ali su tu problemi kamate koje prelaze 4% na mjesečnom nivou koje drastično uvećavaju visinu duga“, obrazložio je Kovačević.

Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva koja iznosi 010 feninga u periodu januar-juni 2017. godine Federacija BiH je dobila dodatnih 53,2 miliona KM, RS 35,2 miliona i Distrikt Brčko 1,8 miliona.