Bugojanski gigant
56

Binas potpisao ugovor vrijedan 44 miliona KM, očekuje se da ove godine udvostruči promet

V. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Premijer Federacije BiH i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su danas fabriku namjenske industrije Binas u Bugojnu gdje su razgovarali s rukovodstvom kompanije o daljem razvoju.

Kako je naglasio Nikšić nakon sastanka, namjenska industrija je grana privrede koja treba biti pokretač razvoja.

"Namjenska industrija u Federaciji BiH je grana koja treba biti pokretač i motor razvoja. To je naše opredjeljenje i politika koju vodi naša Vlada, politika koja se bori za svakog radnika i svaku perspektivnu fabriku i to sam danas s ministrom Lakićem prenio i upravi Binasa", rekao je Nikšić.

Fabrika namjenske industrije "Binas" u Bugojnu je nekadašnji privredni gigant koji je lošim upravljanjem bio doveden pred gašenje.

"Naravno da to za nas, ali ni za ljude u Binasu, nije bila prihvatljiva opcija. Danas smo čuli impresivne pomake te još značajnije planove za budućnost fabrike. Binas, uz Ginex, Igman, BNT, Pretis, pa i Zrak koji, iako u stečaju, radi punim kapacitetom, pokazuju kakve rezultate možemo udruženi postići. Zajedničkim snagama nastavljamo graditi perspektivu namjenske industrije u Federaciji", poručio je Nikšić.

Osvrnuo se i na rezultate bugojanske kompanije.

"Binas će u ovoj godini udvostručiti promet, sa 26 iz prošle na preko 50 miliona ove godine, jučer su potpisali novi ugovor za sljedeću godinu vrijedan 44 miliona, investira se u nove mašine, otvaraju novi pogoni, a u narednih par mjeseci na trenutnih više od 400 radnika treba da se zaposli još njih 250. Binas je od gubitnika postao lider ekonomskog razvoja ovog kraja i primjer proizvodnog i razvojnog uspjeha", rekao je premijer.

Na kraju, premijer FBiH je rekao kako će entitetska vlada i dalje nastaviti saradnju s Binasom.

"Pomoć ovakvim kompanijama nije socijalna pomoć i uzaludno trošenje budžetskog novca. Naprotiv, napori ministra Lakića i Vlade koz investiranje i pomoć namjenskoj industriji su u stvari vid sigurnog ulaganje u budućnost. Primjer namjenske industrije jeste garant razvoja i ekonomske stabilnosti naše države i najefikasniji način da svoje ljude zadržimo ovdje. Zbog toga ćemo i dalje svim snagama pružati podršku menadžmentu i radnicima ove, ali i ostalih kompanija, kako bi mogli unaprijediti i pojačati proizvodnju i što bolje iskoristiti sve veću potražnju ovih proizvoda na tržištu. Namjenska industrija je i ovime pokazala koliko je važna za našu državu i zbog toga će Vlada Federacije raditi sve na njenom daljnjem osnaživanju", zaključio je Nikšić.