Pojačane kontrole povrata PDV-a
0

UIO: Ove godine će biti prikupljeno pet milijardi KM?

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do sada je na jedinstveni račun prikupila tri milijarde i 737 miliona KM po osnovu indirektnih poreza, gdje spadaju porez na dodatnu vrijednost (PDV), trošarina, carina i putarina, što je za sedam posto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je vršilac dužnosti direktora Uprave Miro Džakula.

On je istakao da je plan da ove godine budu prikupljeni neto prihodi od rekordnih pet milijardi KM.

Prema njegovim riječima, osnovni razlog zašto je UIO BiH pokrenula akciju pojačane kontrole povrata PDV-a jeste činjenica da je ove godine za povrat tog poreza izdvojeno 569 miliona KM, što je za 108 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine kada su poreski obveznici za povrat PDV-a tražili 461 milion KM. 

"U Upravi smatramo da sav zahtjevani povrat PDV-a nije zakonski zasnovan. Riječ je o takozvanim povezanim kontrolama u kojima se obavlja provjera nekoliko poreskih obveznika. U kontrolama se utvrđuje da li su zahtjevi za povrat PDV-a i poreski kredit bazirani na stvarno ostvarenom prometu i pravima po tom osnovu na odbijanje ulaznog PDV-a", rekao je Džakula za sarajevsko "Oslobođenje". 

On je istakao da je akcija već dala rezultate, jer su u julu i avgustu ovi zahtjevi vraćeni na nivo iz prethodne godine, što je bio i cilj. 

"Inspektori UIO BiH su u prvoj polovini ove godine obavili ukupno 4.103 kontrole, a njihov rezultat je naknadno utvrđena obaveza od 37,5 miliona KM. To je iznos koji poreski obveznici nisu prijavili, a bili su obavezni da prijave i uplate na jedinstveni račun", istakao je Džakula.