biznis
0

UIO: U junu prikupljeno 542 miliona KM prihoda

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je u junu 2011. na Jedinstveni račun prikupila ukupno bruto prihoda u iznosu od 542 miliona KM.

Ovo je za 18 posto ili 83 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine i 13 posto više od planiranih prihoda za juni 2011.

Ujedno, to je i najviše prikupljenih prihoda u jednom mjesecu od početka rada UIO.

Rezultat je ovo brojnih mjera koje je u posljednja četiri mjeseca preduzeo v.d. direktor UIO mr. Miro Džakula zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje, saopćeno je iz UIO.

Nakon više od 60 premještaja službenika u Sektoru za carine u proteklim mjesecima, na red su došli premještaji u Sektoru za poreze, gdje je već izvršeno 10 premještaja.

Ovo predstavlja samo početak kadrovske reorganizacije u UIO, a sve u cilju postizanja optimalnih rezultata, kako u pravcu prikupljanja prihoda, tako i u uspostavi moderne porezne administracije kao servisa poreznim obveznicima.

U prethodnih nekoliko dana Džakula je potpisao rješenja za pokretanje disciplinskih postupaka za 52 službenika UIO u Sektoru za carine zbog težih povreda službene dužnosti prilikom uvoznog i izvoznog carinjenja oraha u toku 2009.

Pored pomenutih, od ranije se već vode 92 disciplinska postupka protiv službenika UIO, kaže se u saopćenju UIO.

U proteklih nekoliko mjeseci doneseno je i nekoliko naredbi o postupku carinjenja određenih roba, a pojačane su i kontrole povrata PDV-a.

U prvoj polovici 2011. ukupno je prikupljeno dvije milijarde i 809 miliona KM indirektnih poreza. Od toga je obveznicima vraćeno 439 miliona KM povrata PDV-a.

Korisnicima prihoda sa Jedinstvenog računa UIO raspoređeno je dvije milijarde i 370 miliona KM indirektnih poreza, u šta je uključeno i 55 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva.

Prihodi su raspoređeni na sljedeći način: za finansiranje institucija BiH doznačeno je 340 miliona KM, Federaciji BiH jednu milijardu i 266 miliona KM i 29 miliona KM putarine, Republici Srpskoj 637 miliona KM i 19 miliona KM putarine te Distriktu Brčko 70 miliona KM i milion KM putarine, saopćeno je iz UIO.