Uprava za indirektno oporezivanje
0

Sve više zahtjeva za vraćanje PDV-a

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u prvih pet mjeseci ove godine prikupila ukupno 2,253 milijarde prihoda, ili za sedam posto više nego u istom periodu lani.

Ukupno ostvareni neto prihodi u ovom periodu iznosili su 1,89 milijardi KM i za četiri posto su veći u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz UIO.

Za prvih pet mjeseci je za finansiranje institucija BiH doznačeno 279 miliona KM, Republici Srpskoj 502 miliona KM i 17 miliona KM putarine, Federaciji BiH 1,026 milijardi KM i 26 miliona KM putarine, a Brčko distriktu 55 miliona KM i milion KM putarine.

UIO, takođe, navodi da je povećan broj zahtjeva za vraćanje PDV-a, te da će njihova opravdanost biti prioritet u narednim kontrolama. 

U biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navodi se da je za prva četiri mjeseca ove godine, po odbitku vraćenih sredstava, naplaćeno 1.474 milijarde KM indirektnih poreza, što je za 3,89 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U ovaj postotak uključeno je i 18,9 miliona KM naplaćenih prihoda koji su ostali neusklađeni nakon usklađivanja uplata na jedinstveni račun sa podnesenim prijavama/deklaracijama. 

Trendovi u kretanju vraćanja PDV-a pokazuju povećanje u odnosu na neto naplatu PDV-a u prošloj godini, s tim da je rast udjela ukupno vraćenih sredstava u odnosu na neto ukupnu naplatu nešto blaži zbog snažnog porasta prihoda od akciza nakon donošenja novog Zakona o akcizama. 
Udio PDV-a obveznicima u ukupno vraćenim sredstvima u periodu od 2008. do 2010. godine umanjen je sa 94,4 odsto na 88,3 odsto, dok je udio vraćen međunarodnim organizacijama i projektima povećan sa 4,9 odsto na 10,3 odsto.