UIO
0

Pojačana kontrola povrata PDV-a

FENA
Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pojačano kontroliraju zahtjeve za povrat PDV-a od poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini.

Osnovni razlog je činjenica da je u prvoj polovici ove godine poreskim obveznicima vraćeno 436 miliona KM PDV-a, što je za 100 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz UIO.

U Upravi smatraju da porast zahtjeva za povrat PDV-a od čak 30 posto na polugodišnjem nivou nije usklađen s privrednim kretanjima u Bosni i Hercegovini.

"Mišljenja smo da postoji određeni broj zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit koji nisu u potpunosti opravdani. Za sve one obveznike za koje se u predstojećim kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski krediti, bit će izrečene odgovarajuće kazne, upozoravaju iz UIO.

Napominju da, članovi 210. i 211. Krivičnog zakona BiH propisuju, da svako ko netačno iskazuje podatke u PDV prijavi u iznosu iznad 10.000 KM, i ukoliko se to radi s namjerom, a na bazi fiktivnog prometa, čini krivično djelo.

Prema obveznicima za koje se utvrdi da su tako postupali bit će podnijeti izvještaji Tužilaštvu BiH.

S druge strane, svi oni obveznici koji posluju u skladu sa zakonskim propisima mogu i dalje računati na uredne i u skladu sa zakonskim rokovima izvršene povrate PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje.