{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srednjoj i Istočnoj Evropi rast dionioca nekretnina

S
6.10.2011. u 13:54
0
0
U Srednjoj i Istočnoj Evropi rast dionioca nekretnina
0
U Srednjoj i Istočnoj Evropi rast dionioca nekretnina
Foto: AFP
Analitičari Erste banke procjenjuju da će do kraja godine dionice na tržištu nekretnina u Srednjoj i Istočnoj Evropi imati rast od 15 posto, a do kraja sljedeće godine od čak 25 posto, te da je sada dobro vrijeme za otkup dionica umjesto direktnog ulaganja u imovinu.
Prema njihovim procjenama, profitabilnost će i dalje ostati dosta niska. Stopa povrata na uloženi vlastiti kapital u 2012. godini u Srednjoj i Istočnoj Evropi iznosit će četiri posto, procjenjuju analitičari.

I pored toga što su se najamnine oporavile od krize, analitičari smatraju da se i dalje moraju smanjivati operativni troškovi na tržištu nekretnina jer profiti još neko vrijeme neće dostići nivo kakav su imali prije ekonomske krize.

Prema analitičarima, obim investicija u drugom kvartalu ove godine pao je za 12 posto, odnosno iznosio je 25 milijardi eura, a na godišnjem nivou pao je čak tri posto.

Većina investicionog prometa i dalje je bila usmjerena na tržišta u Poljskoj i Rusiji, koja čine više od 70 posto svih investicionih ulaganjau Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Analitičari Erste banke procjenjuju da će dionice na tržištu nekretnina imati uzlazni potencijal od 15 posto do kraja godine.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: