Anketa među ekonomistima
0

Godina ekonomske stagnacije pred eurozonom

SRNA
Eurozonu će sljedeće godine zahvatiti potpuna ekonomska stagnacija, pokazuju rezultati Reutersove ankete među ekonomistima, koji kažu da je recesija već počela i da će trajati do drugog kvartala sljedeće godine.

Ekonomisti su u prvom istraživanju poslije samita o fiskalnoj uniji EU prošle sedmice umanjili prognozu ekonomskog rasta eurozone u 2012. godini za pola procenta, čime je ona pala na nulu.

Anketa je pokazala da stručnjaci ne očekuju popuštanje dužničke krize i da među ekonomistima postoji realna bojazan da lideri ne čine ništa na podsticanju privrednog rasta, koji je neophodan za stabilizovanje javnih finansija eurozone.

Evropska centralna banka sljedeće godine će umanjiti osnovnu kamatnu stopu na 0,75 posto, ali stručnjaci smatraju da to neće biti dovoljno da se izbjegne recesija.

Rezultati ankete pokazuju da će ekonomija eurozone oslabiti za 0,3 posto u četvrtom kvartalu ove godine i za još 0,2 posto u periodu od januara do marta, nakon čega će u narednim kvartalima zabilježiti rast.

"Od presudnog značaja je da političari eurozone što prije počnu da rješavaju najvažnija pitanja. Ako Grčka doživi nekontrolisani bankrot, a kamate na zaduživanje Italije i Španije dodatno porastu, to potencijalno može da dovede do produžene, ozbiljne recesije u eurozoni", izjavio je Cristian Schultz, ekonomista Bernenberg banke.

Italija je danas prodala državne obveznice, koje će biti naplaćene za pet godina, u vrijednosti od tri milijarde evra, uz kamatu od 6,47 posto, što su analitičari ocijenili kao pozitivan rezultat imajući u vidu okolnosti.
Radi poređenja, Njemačka je prodala obveznice sa rokom naplate za dvije godine, uz kamatu od 0,29 posto.

ECB je prošle sedmice projektovala godišnji društveni proizvod eurozone na vrijednost između pada za 0,4 posto i rasta za jedan procenat.