{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ECB: Kamata na rekordnom minimumu od jedan posto

S
9.2.2012. u 17:20
0
0
ECB: Kamata na rekordnom minimumu od jedan posto
0
ECB: Kamata na rekordnom minimumu od jedan posto
Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da zadrži ključnu kamatu na rekordnom minimumu od jedan posto i sačeka da vidi da li će ekonomiji zone evra biti potreban dodatni stimulans u vidu još niže stope u uslovima dužničke krize i vjerovatno recesije.
Prethodno je Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu u aranžmanima refinansiranja za po četvrt procentnog poena u novembru i decembru.

Ta dva smanjenja kamata i obilna ponuda jeftinih kredita bankama doprinijeli su stabilizaciji finansijskih tržišta i olakšali prezaduženim vladama pristup kreditima.

Sada do Evropske centraln banke stižu različiti signali o stanju evropske ekonomije – tako indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj ukazuje na rast a podaci o njemačkom izvozu na pad.

Brojni ekonomisti smatraju da je ekonomija zone evra u posljednjem kvartalu 2011. zabilježila pad i da prolazi kroz period slabosti. Oni se istovremeno pitaju koliko duboko će ekonomija pasti i koliko brzo će početi oporavak.

Evropska centralna banka je najavila novu ponudu jeftinih kredita 29. februara i neki analitičari vjeruju da će banke uzeti još više kredita nego na prvoj ponudi 23. decembra, kada je dodjeljeno ukupno 489 milijardi evra.

Krediti iz te ponude pomogli su bankama da otplate obveznice koje dospijevaju u prvom kvartalu a dio novca su banke iz finansijski oslabljenih zemalja iskoristile za kupovinu njihovih državnih obveznica.

I Banka Engleske je danas odlučila da ostavi kamatu na pola procenta, ali je i najavila da će kupiti za 50 milijardi funti više obveznica kako bi podstakla posustalu britansku ekonomiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: