Deutsche Bank
0

Euro bi mogao pojeftiniti

FENA
Vrijednost evropske valute bi mogla pasti u odnosu na dolar i druge valute, ukoliko finansijske organizacije zone eura povuku više trogodišnjih kredita Evropske centralne banke (ECB) nego što se predviđa.

Direktor službe za valutnu strategiju njemačke "Deutsche Bank" u Singapuru Bilal Hafeez smatra da će, u slučaju da suma kredita nadmaši očekivanja, to uticati na pad vrijednosti eura pošto će visina aktive ECB rasti, prenosi Bloomberg.

U okviru druge runde programa dugoročnog kreditiranja (Long-Term Refinancing Operation, LTRO) banke eurozone će povući 470 milijardi eura, prognoziraju analitičari koje je anketirala agencija Bloomberg.

Prema nekim drugim procjenama, visina kredita može uzletiti na 680 milijardi eura, prenosi Tanjug.

"Ukoliko visina odobrenih kredita bude niža od prognozirane, to će pozitivno uticati na euro, pošto govori o manjem povećanju visine aktive ECB. U dugoročnoj perspektivi, međutim, takva varijanta može nepovoljno uticati na privredni rast u Evropi", smatra ekspert Deutsche Bank.

Sredinom decembra ECB je bankama odobrila rekordnih 489 milijardi eura kredita za 523 banke, s rokom dospjeća za tri godine uz kamatu od jedan posto.

Guverner ECB Mario Draghi, međutim, smatra da će u drugoj rundi, tražnja banaka biti slabija, ali će "i dalje ostati visoka, veoma visoka".

ECB će danas početi primati zahtjeve za trogodišnje kredite, a rezultati aukcije bit će objavljeni u srijedu.