Usljed smrti Kim Jong-ila
0

Euro oslabio prema dolaru

SRNA
Euro je danas na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru, približivši se najnižem nivou u 11 mjeseci, pri čemu je dolaru podrška stizala od neizvjesnosti izazvanih viješću o smrti sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila.

Euro je tokom dana prema dolaru oslabio 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3021 dolar, nakon što je prošle sedmice pao na najniži nivo od januara, u visini 1,2945 dolara na trgovinskoj platformi EBS.

Jedinstvena valuta bila je takođe pod pritiskom u odnosu na švajcarski franak, oslabivši 0,2 posto  na 1,2183 franka.

Dolar je ostao nepromijenjen prema franku, ali je ojačao 0,2 posto prema jenu, na 77,90 jena.

Pritisci na euro stigli su iz agencije za rejtinge Fitch koja je u petak upozorila da bi mogla sniziti rejting sedam članica eurozone, budući da smatra sveobuhvatno rješenje dužničke krize u eurozoni "u tehničkom i političkom smislu nedostižnim".

Sada će tržišta svu pažnju usmjeriti na telefonsku sjednicu ministara finansija na kojoj će razmotriti prvi nacrt ugovora o fiskalnoj uniji, a razgovarat će i o iznosima pojedinačnih bilateralnih kredita prema MMF-u.

Od važnijih vijesti za ovu sedmicu spominje se i Evropska centralna banka (ECB), koja se sprema da u srijedu ponudi bankama u eurozoni kredite s rokom vraćanja za tri godine uz nisku kamatnu stopu kako bi oživjela posustalo međubankovno zaduživanje. 
Banke bi mogle uzeti kredite u iznosu 250 milijardi eura na prvoj takvoj aukciji, a neki priželjkuju da ta sredstva iskoriste za kupovinu državnih obveznica zemalja EU i time spustiti prinose.