{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EBRD snizila prognozu rasta zbog krize u eurozoni

F
17.10.2011. u 19:14
0
0
EBRD snizila prognozu rasta zbog krize u eurozoni
0
EBRD snizila prognozu rasta zbog krize u eurozoni
Evropska banka za obnovu i razvoj
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ponedjeljak je saopćila da je snizila prognozu privrednog rasta evropskih zemalja u tranziciji u ovoj i sljedećoj godini, kao posljedicu dužničke krize u eurozoni.
U saopćenju Banke se navodi da "EBRD predviđa usporenje ekonomskog rasta evropskih privreda u tranziciji, uslijed toga što evropska dužnička kriza ugrožava oporavak od globalne finansijske krize iz 2008. i 2009. godine, prenosi AFP.

Prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu u regionu kojeg pokriva EBRD, a koji obuhvata 29 zemalja od centralne Evrope do centralne Azije, snižena je na 4,5 posto, s julske prognoze od 4,8 posto, dok se u 2012. očekuje rast od 3,2 posto, što je značajno niže od ranije prognoze od 4,4 posto.

"Sniženje procjene rasta BDP-a u 2012. godini je posljedica izgleda za veće usporenje rasta privreda centralne i jugoistočne Evrope, koje su posebno izložene posljedicama dužničke krize", saopćio je EBRD.

Ta banka je dodala i da situacija u eurozoni u manjoj mjeri utiče na privredni rast Rusije i drugih članica Zajednice nezavisnih država, pa se očekuje da će njihov rast i dalje biti prilično jak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: