Turbulencije u eurozoni u prvoj polovini 2012.

S
SRNA
30.12.2011. u 12:49
0
0
Turbulencije u eurozoni u prvoj polovini 2012.
0
Turbulencije u eurozoni u prvoj polovini 2012.
Glavni analitičar u Raiffeisen banci Peter Brzezinski predviđa smanjenje BDP-a u cijeloj eurozoni u 2012. godini, a za SAD i tržišta u razvoju ekonomsku krizu, ali ne i recesiju.
Brzezinski smatra da je vrlo vjerovatno da će smanjeni rejtinzi unutar eurozone u prvoj polovini 2012. godine prouzrokovati turbulencije.

Prema njegovom mišljenju, prvi kvartal 2012. biće test za eurozonu koja će se suočiti sa ubrzanim kriznim menadžmentom prema konstitucionalnim reformama neophodnim za postizanje fiskalne unije koja igra važnu ulogu, saopšteno je iz Raiffeisen banke.

On vjeruje da će politički razvoj i program restrukturisanja u Italiji igrati ključne uloge u budućem razvoju eurozone.

Analitičari Raiffeisen Researcha predviđaju smanjenje BDP-a u zemljama eurozone od jedan posto u 2012. godini, iako bi privatna potrošnja trebalo da pomogne privredu u zemljama sa solidnim podacima sa tržišta rada i relativno značajnim povećanjima plata.

Oni navode da je godišnja stopa inflacije nedavno dostigla ciklični vrhunac od tri posto godišnje, pri čemu su električna energija, hrana, prevoz i smještaj bili glavni pokretači inflacije.

Na osnovu projekcije za cijenu nafte tek nešto manju od 100 dolara po barelu u 2012, stručnjaci predviđaju da će vrlo brzo doći i do smanjenja troškova za električnu energiju.

Brzezinski navodi da plate neće doprinijeti inflaciji u većini evropskih zemalja, s obzirom na neizvjesnu situaciju na tržištu rada.

"S druge strane, povećanje poreza će vrlo vjerovatno dovesti do uvećanja cijena na godišnoj osnovi. Generalno, stope inflacije u prvim mjesecima 2012. će brzo pasti za dva posto i ostaće na tom nivou do kraja godine", dodaje Brzezinski.

Predviđanja su i da će eurozona i SAD suočiti sa negativnim realnim kamatnim stopama, a Brzezinski ne isključuje ni dodatna smanjenja kamatne stope od strane Evropske centralne banke, iako je to malo vjerovatno.

Prema mišljenju Brzezinska, Federalne rezerve SAD vjerovatno će se odlučiti da implementiraju dodatne mjere u prvoj polovini 2012. zbog očekivanog pada ekonomije.

Ipak, on čekuje da će i dalje biti prisutne značajne razlike kada su u pitanju kamate po obveznicama zbog neprovođenja mjera restruktuiranja.

Prma mišljenju analitičara, obveznice vlade SAD još uvijek će se smatrati "sigurnim utočištem" u 2012, i pored nagovještaja da će SiP smanjiti kreditni rejting zemlje, koj je sada AAA.

Analitičari očekuju da likvidnost koju su ubrizgale centralne banke, za sada, neće biti dovoljna da spriječi pad tržišta dionica i glavnih segmenata tržišta korporativnih obveznica u prvim mjesecima 2012. godine.

Šef analize berze u Raiffeisen banci Helge Rehberger vjeruje da će u prvim mjesecima 2012. godine doći do pada cijena na berzama, kao i na velikom dijelu tržišta korporativnih obveznica.

"Turbulencije unutar finansijskih tržišta i politička previranja unutar mnogih zemalja, kao i na panevropskom nivou sada utiču na realnu ekonomiju.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: