Analiza Raiffeisen Banke
0

U BiH se u 2012. očekuju stagnirajući ekonomski trendovi

FENA
U BiH se u ovoj godini očekuje da ekonomija zabilježi stagnaciju ilustriranu kroz očekivani realni ekonomski rast od 0 posto, budući da nestaju svi ključni faktori koji su bili pokretač blagog oporavka ekonomije u 2010. i 2011. godini, ocijenjeno je u Makroekonomskoj analizi koju je pripremio Odjel Analize i istraživanja u Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina.

Kako se navodi, usljed recesije koju će zabilježiti sva ključna izvozna tržišta BiH u eurozoni (Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija) te zemljama regije (Hrvatska), doći će do snažnog pada potražnje, a time i drastičnog usporavanja rasta bh. izvoza te izvozno orijentirane industrijske proizvodnje - što su bili ključni pokretači ekonomskog oporavka u prethodne dvije godine.

Pored industrije, na udaru će značajno ponovo biti i ostale cikličke djelatnosti poput građevinarstva, turizma, transporta, ali i ostale uslužne djelatnosti, kao što je finansijski sektor.

-Navedena smanjena mogućnost zaduženja, uz smanjen priliv doznaka bh. građana iz inozemstva, te zaustavljanje oporavka na tržištu rada, dovest će do negativnog efekta na domaću potrošnju i kupovnu moć građana, a time na koncu djelovati na ukupan nivo rasta bh. ekonomije, navodi se u analizi.

Dodaje se kako će, zbog smanjene mogućnosti domaćeg finansiranja te vrlo ograničenog, minimalnog priliva stranih direktnih investicija, pod snažnim pritiskom biti i investicijske aktivnosti, koje će također zabilježiti negativne trendove.

-Uslijed svega navedenog, bh. ekonomija ostaje bez ključnih poluga pozitivnog ekonomskog rasta, zbog čega i očekujemo stagnirajuće ekonomske trendove u ovoj godini, ocjenjuje se u Makroekonomskoj analizi Raiffeisen Bank BiH.

Navodi se između ostalog da budžeti koje su entitetski nivoi vlasti usvojili početkom ove godine jasno ukazuju na vrlo ozbiljne poteškoće s kojima će se ministarstva finansija susretati u ovoj godini, zbog smanjenja prihoda uslijed pogoršanja ekonomske situacije s jedne strane, te još uvijek vrlo neefikasne strukture rashodne strane budžeta s druge strane, koja se prije svega oslanja na ogromnu budžetsku potrošnju i socijalna izdavanja.

To je rezultiralo značajnim deficitima od 348,6 miliona KM u FBiH te 229,2 miliona KM u slučaju RS-a.

-S obzirom na to da je prema nacrtima budžeta entitetskih nivoa vlasti planirano finansiranje deficita putem nastavka emisije domaćih dužničkih vrijednosnih papira (prije svega obveznica, ali i trezorskih zapisa), a uzimajući u obzir vrlo ograničenu mogućnost ulaganja u ovaj vid dugoročnih instumenata u ovoj godini sa kojom će se susretati banke kao ključni investitori u ovu vrstu instrumenata, smatramo da će državni i entitetski nivoi vlasti biti dovedeni u situaciju da preispitaju mogućnost i ponovno pokrenu pregovore o novom Stand-by aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, za što smatramo da postoji velika vjerovatnoća, smatraju u Odjelu Analize i istraživanja u Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina.

Ponovnim aranžmanom sa MMF-om entitetski nivoi vlasti bili bi primorani nastaviti daljnje strukturalne reforme u fiskalnoj sferi, smanjenje budžetskih izdataka i promjene u strukturi budžeta, što bi pozitivno doprinijelo efikasnosti ekonomije i nivou ekonomskog rasta.

To bi također doprinijelo i značajnoj dodatnoj mogućnosti priliva novog finansiranja od ostalih suprafinansijskih institucija, poput Svjetske banke i evropskih kreditora, a svakako bi bio pozitivan signal kako za kreditne agencije, tako i za strane investitore.

U fokusu Raiffeisen analiza u ovoj godini će, kako je najavljeno, ostati koraci i aktivnosti domaćih vlasti po pitanju neophodnih reformi u fiskalnom sektoru, mogućnosti smanjenja i finansiranja deficita, usvajanja preostalih preduvjeta za sticanje kandidatskog statusa na putu ka EU, te nastavka uticaja ekonomske i finansijske krize eurozone na kretanje bh. ekonomije tokom godine.