biznis
266

U Sarajevu potpisan memorandum za novu tursku kreditnu liniju od 50 miliona eura

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Sarajevu je danas potpisan memorandum o razumijevanju između T.C. Ziraat Bankasi AS i Ziraat Bank BiH d.d. u vezi sa realizacijom nove kreditne linije u visini od 50 miliona eura, javlja Anadolija.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, generalni direktor Ziraat Banke Huseyin Aydin, generalni direktor Ziraat Bank BiH d.d. Ali Riza Akbas te vlasnik hotela Ruža u Mostaru Emir Kečo. Po realizaciji nakon potpisivanja memoranduma koji su potpisali Aydin i Akbas, na rok otplate od deset godina i grace pariod od 24 mjeseca te uz maksimalan jedinačni iznos od 500 hiljada eura korisnicima će biti dostupni krediti uz prosječnu kamatnu stopu od 4,50 posto te beskamatni krediti za iznos do 50 hiljada KM.

Također danas je potpisan i memorandum o razumijevanje između predstavnika hotela Ruža iz Mostara i  Ziraat Bank BiH d.d. Kredit u iznosu od 20 miliona eura omogućit će direktno otvaranje 173 radna mjesta, odnosno indirektno oko hiljadu novih radnih mjesta. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u svom izlaganju poručio kako je danas jedan lijep dan za BiH te podsjetio da dobri odnosi Turske i BiH nastavljaju da se pretvaraju u višedimenzionalno partnerstvo. 

"Turska snažno podržava i pomaže BiH u onim segmentima gdje je to najbitnije. Turska nas podržava u našoj ekonomskoj obnovi", kazao je Izetbegović.

Uporedivši je sa lokomotivom razvoja turske ekonomije, Izetbegović je kazao da turska Ziraat banka počinje da predvodi i sve više bosanskohercegovačkih vagona. 

Izetbegović je također podsjetio kako je turska vlada u vrlo kratkom vremenu svaki put odgovarala na njegove prijedloge te da je prošli kredit koji se odnosio na podršku povratnicima odobren i na računima bio u roku od 29 dana. 

Prema njegovim riječima, taj kredit je omogućio egzistenciju hiljadama povratničkih porodica. 

U vezi sa novom kreditnom linijom u visini od 50 miliona eura, Izetbegović je kazao da ona omogućava korištenje kredita u iznosu do 50 hiljada konvertibilnih maraka (KM) sa nultom kamatnom stopom.

"To je jedan zaista prijateljski i bratski kredit", dodao je.

Generalni direktor T.C. Ziraat Bankasi AS Huseyin Aydin, kazao je da je Ziraat banka u svakom obliku i po svim parametrima najveća banka u Turskoj te da je i jedna od vodećih u BiH u posljednje dvije godine. 

"Još jedan vrlo konkretan dokaz da smo ovdje došli da ostanemo i da smo trajni je veliko gradilište našeg novog objekta. Zgrada će imati blizu 12,5 hiljada kvadratnih metara. Trenutno u BiH imamo samo banku, ali otvaranjem naše nove centralne zgrade i drugih jedinica u okviru Ziraat banke osiguravajuća društva i investicione firme će imati svoja predstavništva. Nakon toga će sve tehnološke operacije na prostoru Balkana biti vođene iz ovog centra. Nadamo se da će u Bosni Ziraat banka zauvijek raditi i svoje usluge pružati mušterijama", kazao je on.

On je podsjetio da su 2012. godine počeli sa realizacijom kreditne linije iz Turske u vrijednosti od 100 miliona eura čiji je izvor bila Ziraat banka, koja je, kako je kazao, iskorištena u procentima od 85 posto.

Aydin je kazao kako Ziraat banka s novim kreditom, s ciljem jačanja bh. ekonomije, također na 10 godina roka, nudi kredite uz jako povoljne uslove od beskamatnih kredita do kredita sa vrlo povoljnim i niskim kamatnim stopama. 

"Ovaj kredit je za pojedince i za mala i srednja preduzeća. Svakako da ćemo ga korisitit i sa ciljem poboljšanja ekonomske i trgovinske situacije u BiH", poručio je on.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay u svom izlaganju podsjetio je na posebnost odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine. 

Prema njegovim riječima, cilj da se prijateljski odnosi između dvije zemlje iskoristi u korist BiH, u smislu da se oni pozitivno odraze na ekonomskom planu.
Erginay je dodao da turske investicije u BiH nisu ograničene samo na ekonomskom planu nego da one uključuju i razvoj saradnje na polju obrazovanja, očuvanja kulturnog nasllijeđa, infrastrukturu kao i druge projekte. 

T.C.Ziraat Bankasi A.S. 25. aprila 2012. godine omogućila je kreditnu liniju u visini od 100 miliona KM sa primarnim ciljem jačanja BH ekonomije, podrške održivom povratku i otvaranju novih radnih mjesta. T.C.Ziraat Bankasi A.S. je obezbijedila i drugu kreditnu liniju, u ukupnom iznosu 50 miliona eura, čiji će fokus biti na malim i srednjim preduzećima, odnosno jačanju bh. privrede.