Privreda
711

Deterdženti iz Busovače na evropskom tržištu

Klix.ba
Zahvaljujući kreditu od 100 miliona eura kojeg je turska vlada odobrila za pomaganje održivog povratka širom naše zemlje, posljednjih 18 mjeseci je realizovano niz projekata u Bosni i Hercegovini. Otvoreni su novi fabrički pogoni, pokrenuta domaća proizvodnja mlijeka, u plastenicima se uzgaja zdravo i čisto povrće. Brojni povratnici su već dobili posao.

Podaci ZiraatBankBH i BBI banke govore da je fizičkim i pravnim licima do sada plasirano 156.354.007 KM, što je omogućilo zapošljavanje više od 5.700 ljudi u Prijedoru, Derventi, Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Foči, Osmacima, Goraždu, Čajniču i drugim mjestima. Zahvaljujući sredstvima turskog kredita danas se prvi put zapošljavaju povratnici, ali i nove generacije, koje, uprkos svemu, ostaju da žive u svojim avlijama. Obnavljaju prijeratne domove i stvaraju ugodniju i ljepšu budućnost za svoje porodice.

Jedan od korisnika turskog kredita je i kompanija EZ iz Busovače, koja je počela kao mali porodični biznis sa dva zaposlenika. Hemijska industrija iz BiH danas je kompanija koja ima 86 zaposlenih, a njihovi proizvodi mogu se naći na policama u velikim trgovačkim centrima u Regionu, Evropi, Aziji i Africi.

"BBI banka nas je prepoznala kao partnera i domaću kompaniju i ponudila nam tursku liniju, koja je trenutno, najpovoljnija na finansijskom tržištu. Sa nama su bili i u projektu izgradnje proizvodnog pogona. Ova saradnja nastavljena je i dalje. Zahvaljujući BBI banci, širimo proizvodne kapacitete, podižemo i dva nova skladišta, od 1.200 i 1.400 kvadratnih metara", kaže Mahir Mujić, direktor EZ Busovača.