BiH
0

Erginay: Želja Turske je veća privredna saradnja s cijelom BiH

FENA
Cihad Erginay (Foto: Klix.ba)
Cihad Erginay (Foto: Klix.ba)
Želja Turske je da razvija trgovinske odnose s cijelom BiH, pa i investicijske s RS-om - rekao je danas Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH.

Nakon sastanka s predstavnicima privrednih društava iz RS-a radi uspostavljanja nove i proširenja postojeće poslovne saradnje dviju zemalja, ambasador Erginay je dodao da su na tom planu već urađeni neki poslovi, kao što je otvaranje filijale "Zirat banke“ u Banjoj Luci.

Ta banka bi trebalo da ima svoje poslovnice i u Bijeljini i još nekim gradovima RS-a.

Kazao je da su skromne brojke koje govore o trgovinskoj saradnji Republike Turske i RS-a i ne mogu biti zadovoljavajuće ni za jednu ni za drugu stranu, ali i da današnja prezentacija privrednih potencijala pokazuje njihovu želju da budu prisutni i na prostoru tog bh. entiteta.

U Privrednoj komori RS-a razgovarano je i o trgovinskoj i drugim vidovima saradnje i mogućnosti zajedničkog nastupanja na trećim tržištima.

Direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić kaže da su turskom ambasadoru prezentovani ključni privredni potencijali RS-a i mogućnosti za investiranje i poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene.

"Zajednički smo konstatovali da je nivo vanjskotrgovinske razmjene između BiH, uključujući i RS, s Turskom nizak i da može biti znatno veći. Statistika kaže da je za prvih šest mjeseci ukupan obim robne razmjene RS-a i Turske bio nešto više od 24 miliona KM, te da je od toga iz Turske uvezeno robe u vrijednosti od 20,3 miliona maraka, a izvezeno 3,7 miliona KM", navela je Ristić.

Ona je izrazila zadovoljstvo ponudom turskog ambasadora da se pomogne privrednicima RS-a i ohrabri ih se da više izvoze na tržište Republike Turske.