biznis
0

U RS-u izmjena 10 zakona za reformu poslovanja

FENA
Vlada RS (Foto: SRNA)
Vlada RS (Foto: SRNA)
Vlada Republike Srpske utvrdila je set zakona koji predstavljaju zakonodavnu pretpostavku realizacije reforme registracije poslovanja, a za koju će biti neophodna izmjena čak 10 zakona.

Jedan dio zakona koji dotiče reformu je planiran za izmjenu i u drugim segmetima koje uređuju, te su upućeni u proceduri prethodno (kao što je Zakon o privrednim društvima i Zakon o poreskom postupku), kao i Nacrt zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama.

Također, u skorije vrijeme očekuje se da Vlada usvoji Prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o određivanju nagrada i naknadama i nagradama notara koja će biti usklađena sa novim zakonskim rješenjima, saopćeno je nakon sjednice.

Ministri su utvrdili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku; Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti; Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji državnih stanova; Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji poslovnih zgrada, prostorija i garaža.

Prihvaćena je i Informacija o stanju u zadrugarstvu i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da redovno podnosi izvještaj Vladi o realizaciji Programa razvoja poljoprivrednog zadrugarstva u RS 2011-2016.godina.

Entitetska vlada prihvatila je i Informaciju o aktivnostima na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške sa uporednim podacima za izgradnju mosta Svilaj na Koridoru Vc.