BiH
0

NSRS usvojila izmjene i dopune Zakona o grobljima

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Parlamentu RS danas su jednoglasno usvojene izmjene i dopune Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, a na koji su primjedbe iznijele vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon usvajanja zakona reagiralo je i Međureligijsko vijeće BiH, ali ni to ni uloženi veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, nisu bili prepreka da zakon stupi na snagu.

Međutim, u Vladi RS-a su ipak odlučili da izvrše određene izmjene članova zakona, kojim su pojedine ingerencije vjerskih zajednica prenijete na općine, a da bi se u potpunosti otklonile sve dileme, jer ni imovinska prava, ni pitanja poštovanja tradicije i običaja ne smiju biti ugrožena ovim ili drugim zakonima.

Trećeg dana zasjadanja entitetski parlamentarci su glasali o svim razmatranim tačkama, a među usvojenim je i set zakona za reformu poslovanja u RS, Nacrt strategije razvoja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za period 2013. - 2015. godine, Konsolidirani izvještaj o izvršenju Budžeta RS-a za 2012., Konsolidirani izvještaj o investiranju javnih sredstava također za prošlu godinu, te izvještaji Garantnog fonda i Komisije za koncesije RS za 2012..

Prihvaćen je i Izvještaj Pravobranilaštva za 2012.