BiH
0

RS po hitnom postupku mijenja Zakon o popisu stanovništva

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će sutra po hitnom postupku izmjene Zakona o organizaciji i provođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Entitetski zakon neophodno je uskladiti, s obzirom na to da je Parlamentarna skupština BiH usvojila izmjene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, kojim se provođenje popisa odgađa za šest mjeseci, odnosno od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

Nedonošenje entitetskog Zakona po hitnom postupku moglo bi, kako se dodaje, da proizvede štetne posljedice po rad organa i organizacija koje su angažirane na poslovima popisa jer se ovim zakonom propisuju rokovi za organizaciju i provođenje popisa u RS-u, koji su neophodni da bi se popis proveo na vrijeme i da ne bi došle u pitanje aktivnosti koje se odnose na popis.

Od donošenja ovog zakona u RS-u direktno zavisi i provođenje obaveznih pretpopisnih aktivnosti, donošenja odluka o formiranju općinskih komisija jedinica lokalne samouprave, štampanje popisnog i promotivnog materijala i drugo.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice parlamenta je i novi zakon o uređenju prostora i građenju u RS-u, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama te nekoliko nacrta zakona, među kojima, i izmjene i dopune Zakona o bankama u RS-u, kojima se uvodi pojam "poslovne tajne“, koju uposlenici moraju čuvati i kada im prestane radni odnos.

Poslanici će se upoznati i o odluci o pomilovanjima koju donosi predsjednik RS-a.

U prošloj godini predsjednik Milorad Dodik donio je samo jednu odluku o pomilovanju osuđene osobe, iako mu je bilo dostavljeno čak 90 izvještaja o molbama za pomilovanje.