{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Razmatran set zakona za reformu poslovanja

F
28.5.2013. u 20:59
0
0
NSRS: Razmatran set zakona za reformu poslovanja
0
NSRS: Razmatran set zakona za reformu poslovanja
Foto: SRNA
Poslanici Narodne skupštine RS-a u večernjem dijelu zasjedanja razmatrali su set izmjenama zakona koji se odnose na uklanjanje poslovnih barijera.
Međutim, osim izmjene zakonodavnog okvira, reforma podrazumijeva i izradu potpuno novog informacionog sistema.

Taj sistem je ključna pretpostavke za realizaciju jednošalterskog sistema (one stop shop) prijema zahtjeva kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) i informaciono uvezivanje APIF-a s privrednim sudovima, Poreskom upravom, Republičkim zavodom za statistiku, Inspektoratom RS-a i, po mogućnosti, Upravom za indirektno oporezivanje (UIO).

U namjeri da osigura bespovratna sredstva, Vlada RS-a je kandidovala projekt Evropskoj komisiji da bi se osigurala finansijska podrška za spomenuti informacioni sistem, a te aktivnosti su još u toku i tek se očekuje finalna odluka, stoji u Informaciji o reformi registracije poslovanja.

Na sjednici entitetskog parlamenta skoro bez rasprave razmatrane su izmjene i dopune nacrta zakona o registraciji poslovnih subjekata, klasifikaciji djelatnosti, izmjene zakona o stranim ulaganjima, kao i izmjene i dopune zakona o izvršnom postupku i o Agenciji za posredničke informatičke i finansijske usluge.

Usvajanjem ovih zakona u konačnoj formi trebalo bi da se smanji i broj procedura i dana neophodnih za registraciju poslovanja i to u nekoliko faza.

Vlada RS-a planira smanjiti potrebno vrijeme, odnosno broj dana za registaraciju s 23 (u nekim izvještajima 21 dan) na tri dana, smanjiti broj potrebnih procedura s 11 na pet, te troškove početka poslovanja na što je moguću manju mjeru, s 1.130 do 1.532 KM na 350 KM.

U planu je uspostavljanje jedinstvenog registra svih poslovnih subjekata (i pravnih i fizičkih subjekata) na jednom mjestu - koji trenutno postoji na više mjesta, ali nije međusobno uvezan i istovjetan te zadržati sistem pravne sigurnosti i smanjiti nivo mogućih sporova na najmanju moguću mjeru.

Vlada RS-a je predložila da se ukinu sudske takse i smanje naknade notarima kod prve registracije privrednih subjekata te da se smanje ostale naknade u nadležnosti entiteta, te preporuči smanjenje taksi Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

U Informaciji o reformi registracije poslovanja, koju je entitetska vlada predložila parlamentu na usvajanje, ističe se da je analizom utvrđeno da se 80 posto ukupnih troškova registracije odnosi na notarske naknade i sudske takse i da je moguće realizirati ciljeve ove reforme samo ukoliko se ovi troškovi smanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: