Velika dubioza
23

U posjedu smo finansijskog izvještaja Aluminija: Dubioza teška 240 miliona KM

A.D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Dok traje trakavica vezana za Aluminij čija uprava najavljuje gašenje u subotu, Klix.ba došao je u posjed kompletnog finansijskog izvještaja nezavisne revizorske kuće KPMG Croatia d.o.o. u kojem su navedene sve dubioze ove mostarske kompanije.

KPMG je izvršio pregled poslovanja u protekle tri godine završno s 30. septembrom 2018. godine. Kako su naveli, kompanija je trenutno prezadužena i zadovoljava uvjete za stečaj.

"Aluminij u 2018. godini posluje s negativnom bruto maržom, što znači da iz prodajnih cijena aluminija nije u mogućnosti pokriti ni proizvodne troškove. Uzevši u obzir ostale troškove, takvo poslovanje dovelo je do više od 240 miliona KM kumulativnih gubitaka. Posljedično, Društvo u postojećem poslovnom modelu nema mogućnost sanirati posljedice nagomilanih gubitaka niti uopće ima kapacitet vratiti postojeći dug povjeriocima, kako finansijskim (banke) tako i komercijalnim (dobavljači, zaposlenici)", kaže se u ovom finansijskom izvještaju.

Na dan 30. septembar 2018. godine izvještajni gubitak iznad visine kapitala iznosio je oko 20 miliona maraka.

"Smatramo kako je nužno da Aluminij iskoristi ovaj formalno-pravni stand-still aranžman za proces pronalaska strateškog investitora koji bi dokapitalizirao Društvo u novcu te da u tom istom procesu sa svim ključnim dionicima usaglasi mjere finansijskog restrukturiranja", predlaže se u ovom dokumentu.

Elektroprivreda HZHB je, kaže se, najveći povjerilac koji finansira cjelokupno poslovanje Društva i prema kome ukupan dug iznosi 205,2 miliona maraka. Aluminij je u pregovorima s EPHZHB u vezi s restrukturiranjem duga (reprogram dijela dospjelog duga od oko 68 miliona maraka na 15 godina i neformalni moratorij plaćanja na preostali dio dospjelog duga od oko 137 miliona maraka) i plaćanja daljnjih isporuka električne energije (od 1. mjeseca 2019. godine odgoda plaćanja 4 mjeseca).

"Ukupan dug prema finansijskim institucijama iznosi oko 41 milion maraka. Najveći pojedinačni povjerilac u ovoj grupi je Portigon koji, prema navodima rukovodstva, nema nikakve instrumente osiguranja te mu Društvo ne otplaćuje dug. Dug prema ostalim finansijskim institucijama se otplaćivao u umanjenim iznosima do 9. mjeseca 2018. godine. Dug također uključuje finansiranje Društva kroz obrtni kapital, odnosno odgodu plaćanja obveza prema dobavljačima. Ukupan iznos tako generiranog duga iznosi više od 65 miliona maraka. U dug je uključena i obveza prema državi za doprinose za mirovine i poreze na plaće zaposlenika u iznosu od 6,2 miliona maraka", navodi se u aktu.

Dalje se ističe da indikativne projekcije novčanog toka za period od 10. mjeseca 2018. godine do kraja 2020. godine predviđaju da će nedostatak novčanih sredstava za finansiranje operativnog poslovanja iznositi više od 94 miliona maraka.

"Drugim riječima, kroz sljedeće dvije godine, ako se ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Društvo će proizvesti dodatne gubitke, odnosno povećat će minus za dodatnih 95 miliona maraka, a možda i više, kad se u obzir uzmu proizvodni problemi koji proizlaze iz poslovanja s gubitkom. Dio tog 'minusa' se planira pokriti kroz odgodu plaćanja obveza za električnu energiju prema EPHZHB od 120 dana u iznosu od oko 50 miliona maraka, no do kraja 2019. godine bit će potrebno osigurati dodatnih 28 miliona maraka u gotovini. Projicirani manjak novčanih sredstava za 2020. godinu za finansiranje operativnog poslovanja iznosi oko 66 miliona maraka (pod pretpostavkom nepromijenjenih uvjeta ključnih generatora prihoda i troškova u odnosu na 2019. godinu)", potcrtano je u revizorskom izvještaju.

Uzevši u obzir trenutnu finansijsku poziciju, neefikasne poslovne procese koji su generirali više od 240 miliona maraka kumuliranih gubitaka te znatnu vjerovatnoću da će u srednjem roku Aluminij generirati dodatne gubitke iz poslovanja, čak i da povjerioci u cijelosti otpišu svoja potraživanja, ukoliko ne dođe do značajnih pozitivnih promjena na tržištu, Aluminij bi vjerovatno završio u stečaju.

Drugim riječima, kako bi se finansiralo operativno poslovanje do kraja 2020. godine, ne samo da bi trebalo otpisati sav dug prema povjeriocima, nego treba dodatno dokapitalizirati Društvo u novcu u iznosu od barem 95 miliona KM.