Energetika
13

Javne elektroprivrede godinama kupuju struju od privatnih proizvođača, ali po kojim cijanama

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Godinama javne elektroprivrede električnu energiju pored vlastite proizvodnje kupuju i od privarnih proizvođača. Pitali smo ih da li od privatnih proizvođača struje otkupljuju struju po cijenama koje su iznad tržišnih, s obzirom i na takve tvrdnje.

Međutim, u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine i Elektroprivredi HZHB uvjeravaju da od privatnih proizvođača ne otkupljuju struju po cijenama koje su iznad tržišnih. Obrazložili su zašto uopće od privatnih proizvođača kupuju električnu energiju te zapravo tvrde da je otkupljuju po cijenama nižim od tržišnih.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine

U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine su napomenuli da struju kupuju na dva načina. Prvi je obavezna kupovina od, kako su naveli, nezavisnih proizvođača, a koja je propisana Pravilnikom o obaveznom udjelu i preuzimanju struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Istakli su da se kupovina vrši posredstvom Operatora za Obnovljive izvore energije (OIE) i efikasnu kogeneraciju po cijeni koja je regulisana odlukom Regulatorne komisije za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK). Podsjetili su da se kupovina kontinuirano vrši u posljednjih 15 godina.

Drugi način na koji Elektroprivreda Bosne i Hercegovine kupuje struju jeste kupovina na tržišnim osnovama. Objasnili su šta to znači.

"Nezavisni proizvođači su u martu prošle godine izrazili spremnost da energiju plasiraju na veleprodajno tržište električne energije. Nezavisni operator sistema Bosne i Hercegovine (NOS BiH) je donio odluku o privremenom modelu kojim je elektranama priključenima na mrežu omogućen nediskriminatoran i slobodan pristup jedinstvenom tržištu električne energije", ukazali su.

Naglasili su da su u prethodno navedenom prepoznali poslovnu priliku te započeli s kupovinom struje od privatnih kompanija i prodaju te struje na veleprodajnom tržištu.

"Ova aktivnost je u skladu s Licencom za trgovinu električnom energijom koju je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ishodovala od nadležne regulatorne agencije", dodaju.

Također su ukazali da je cijena otkupa struje i trgovina uređena Pravilnikom o trgovini električnom energijom, Procedurom o trgovini električnom energijom i drugim internim aktima preduzeća. Naglasili su da od privatnih proizvođača kupuju struju po cijenama koje su niže od tržišnih. Obrazložili su zašto je to tako.

"Razlog je što se tržišne cijene odnose na garantovane isporuke struje, dok nezavisni proizvođači isporučuju negarantovanu električnu energiju i cijena za nezavisne proizvođače je uvijek niža od tržišne", naveli su.

Također uvjeravaju da nikada nisu od privatnih proizvođača kupovali struju po cijenama koje su iznad tržišnih. Ukazali su da im to ne bi bilo korisno.

Elektroprivreda HZHB

I u Elektroprivredi HZHB su obrazložili zašto od privatnih proizvođača kupuju električnu energiju.

"Donijeli smo stratešku odluku o otkupu, uzimajući u obzir prvenstveno svoj specifičan proizvodni portfelj (raspolažemo sa sedam hidroelektrana i jednom vjetroelektranom), odnosno činjenicu da u ljetnim mjesecima nerijetko nedostaje električne energije zbog smanjenja proizvodnje u hidroelektranama", naglasili su.

Ukazali su da su otkupom struje od onih koji je prvenstveno proizvode u solarnim elektranama smanjili potrebu za nabavkom nedostajućih količina električne energije. Tvrde da struju kupuju po cijeni koja je za 20 posto niža od prosječne tržišne cijene.

"Elektroprivreda HZHB je svojom odlukom definisala otkupnu cijenu struje. Cijenu je pri izračunu povezala sa cijenom električne energije na referentnoj mađarskoj berzi (HUPX), odnosno tržišnom cijenom. Preciznije, otkupna cijena je definisana kao 80 posto prosječne mjesečne cijene s referentne mađarske berze u mjesecu za koji se vrši otkup, odnosno kao 80 posto tržišne cijene za nabavku struje u referentnom mjesecu", obrazložili su.