Predstavnik MMF-a u BiH
0

U narednim sedmicama o drugoj tranši kredita MMF-a

SRNA
Sastanak Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, koji bi mogao da bude održan u nekoliko narednih sedmica, odlučiće o drugoj tranši stand-by aranžmana sa BiH, izjavio je Srni rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Čuč.

"U narednih nekoliko dana Kancelarija rezidentnog predstavnika će analizirati usvojene zakone. Pod uslovom da oni budu u skladu sa sporazumom postignutim tokom misije u novembru 2009. godine, zaposleni u ovoj finansijskoj instituciji će preporučiti Izvršnom odboru da zaključi prvi pregled po programu", rekao je Čuč.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuća je vijest da je Parlament Federacije BiH  usvojio reformske zakone o novčanim naknadama pojedincima, jer otvara put ka provođenju fundamentalnih reformi u oblasti gotovinskih naknada.

Čuč je ocijenio da bi njihovo provođenje kreiralo jedan pravedniji sistem, koji bi bio i fiskalno održiv, te dodao da je ovo veoma važan prvi korak u okviru stalnih napora koje ulažu i Republika Srpska  i FBiH da stave svoje finansije na održive osnove.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli rekao je Srni da će ova kancelarija razmotriti mogućnost da kredit u iznosu od 111 miliona američkih dolara u najskorije vrijeme bude predstavljen na odobrenje Upravnom odboru Svjetske banke, nakon što je federalni Parlament usvojio set zakona koji se odnose na usmjeravanje socijalnih i boračkih davanja.

"Kreditna sredstva bila bi usmjerena za podršku entitetskim budžetima. Na ovaj način bi se doprinijelo ostvarenju planirane budžetske potrošnje u ovoj godini, uključujući i obezbjeđenje isplate planiranih transfera budžetskim korisnicima", pojasnio je Mantovaneli.

On je rekao da će se u isto vrijeme raditi na jačanju kapaciteta nadležnih institucija u BiH, kako bi se od januara 2011. godine moglo započeti sa novim sistemom raspodjele socijalnih i boračkih davanja u skladu sa potrebama najugroženijih kategorija stanovništva.
"Na ovaj način biće obezbjeđena odgovarajuća podrška za najugroženije slojeve društva, na održiv i pravičan način", naglasio je Mantovaneli.