"BiH mora ispuniti sve obaveze prema stand by aranžmanu"

S
SRNA
13.1.2010. u 15:13
0
1
"BiH mora ispuniti sve obaveze prema stand by aranžmanu"
0
"BiH mora ispuniti sve obaveze prema stand by aranžmanu"
Da bi došlo do realizacije dogovorenih kreditnih linija, o kojima bi odbor Svjetske banke trebao odlučivati krajem ferbuara ove godine, potrebno je da svi nivoi vlasti ispune preuzete obaveze u vezi sa stand by aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli tokom susreta sa ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem.
Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da su Vrankić i Mantovanelli tokom današnjeg sastanka razgovarali o planiranoj podršci Svjetske banke privredi, te budžetima i platnom bilansu BiH.

Mantovanelli je tokom sastanka posebno naglasio da uz obaveze u vezi sa stand by aranžmanom ide i poštivanje određenih vremenskih rokova.

Vrankić je naveo da su vlasti na državnom nivou BiH u potpunosti ispunile uslove i pozvao i one koji to nisu učinili na ispunjavanje preostalih obaveza, rekavši da će delegacija BiH, na tehničkom nivou, iduće sedmice boraviti u Washingtonu.

On je podsjetio da BiH do juna 2011. godine treba iskoristiti i oko 70 miliona dolara kredita iz, posljednjeg za BiH, vrlo povoljnog IDA aranžmana.

Uz podršku Svjetske banke u BiH treba da budu provedene reforme u oblastima socijalnog sektora, upravljanja javnom potrošnjom i mjere vezane za povećanje konkurentnosti privatnog sektora, s ciljem povećanja socijalne pomoći siromašnima, uz istovremeno smanjivanje fiskalnog deficita, te unapređivanje strukture i efikasnosti javne potrošnje.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: