FBiH mora provesti reforme
0

Mantovaneli zabrinut za budućnost BiH

SRNA
Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli rekao je da je zabrinut za budućnost BiH ukoliko Parlament FBiH ne provede neophodne reforme i ispuni uslove za dobijanje kredita Svjetske banke za podršku budžetima, o čemu će biti odlučivano u martu.

On je ponovio da od odluke federalnog parlamenta zavisi novac za cijelu BiH.

"Svjetska banka će u svakom slučaju biti partner BiH i FBiH, jer imamo druge programe. Što se tiče ovog programa, ili će u parlamentu biti odobreno ono što je pregovarano sa Svjetskom bankom ili jednostavno nećemo isplatiti ovaj novac i to ne samo FBiH nego cijeloj BiH", rekao je Mantovaneli za sutrašnji broj "Nezavisnih novina".

On je naveo da je FBiH od 2006. godine do danas propustila priliku da ušetedi 500 miliona KM godišnje, jer je Federalni parlament izmjenama Zakona o boračkoj populaciji doveo budžet u tešku situaciju.

antovaneli ističe da Parlament FBiH sada ima priliku da krene u neophodne reforme i ispuni uslove za dobijanje kredita Svjetske banke za podršku budžetima.

"Sa ili bez Svjetske banke doći će vrijeme kada se zemlja morati suočiti s ovim problemom. A prednost rada s nama je u tome što će za uzvrat dobiti novac. Dugoročno, ovako veliki rashodi nisu održivi. Do velikog skoka potrošnje došlo je 2006. godine, kada je Parlament FBiH usvojio zakone koji su doveli budžet u ovakvu situaciju. To znači da parlament sada može da ispravi grešku", poručio je Mantovaneli.

Govoreći o rokovima u kojima FBiH mora da usvoji set zakona za borce, Mantovaneli je objasnio da je riječ o dva roka - jedan se odnosi na FBiH, odnosno šta ona želi da učini, a drugi na Svjetsku banku, odnosno do kad se može čekati.

"Svjetska banka ne može čekati u nedogled. Rekli smo bh vlastima da ovaj paket želimo da dostavimo našoj upravi u martu. Da bismo to uradili, domaće vlasti treba da završe proces odobravanja zakona do kraja februara...Ako do tada zakoni budu usvojeni u formi u kojoj smo pregovarali, Odbor Svjetske banke će ih razmatrati 25. marta. Biće neophodna još samo ratifikacija u domaćem parlamentu. Nakon toga, novac ćemo prebaciti Centralnoj banci BiH, a onda će ga dalje dijeliti", precizorao je Mantovaneli.