biznis
0

U Jajcu sve više turista iz Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije...

FENA
Jajce (Foto: Klix.ba)
Jajce (Foto: Klix.ba)
Prema procjenama turističkih djelatnika, broj turista iz arapskih zemalja koji su ove sezone posjetili Jajce mogao bi do 15. oktobra dostići 30.000.

Jajce danas posjećuju turisti iz brojnih zemalja Evrope, ali i svijeta. Osim turista iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Francuske, Češke… Posljednjih dana Jajce pohode i turisti iz Kuvajta, Katara, Turske, Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata

"Kako saznajemo od direktora UTD Turist 98 u čijem sastavu djeluju Hotel Turist 98 u centru grada i Hotel Plivsko jezero Dominka Pejića, do 15. oktobra najavljena je posjeta do 30.000 turista iz ovih arapskih zemalja. U Jajcu dnevno boravi od 200 do 500 ovih turista koji dolaze u organizovanim grupama i njihovu pažnju zaokuplja prirodno bogatstvo. Posebno uživaju u bogatstvu vode kojom obiluje Jajce", rečeno je Feni iz Općine Jajce.

Sam načelnik Edin Hozan naglašava da je strateški pravac Jajca turizam.

Navodi da Općina Jajce, što se tiče turizma, ima prirodna bogatstva, ima Veliko i Malo plivsko jezero.

"U narednom periodu udružit ćemo javna i privatna sredstva da bismo na tom prostoru i u prirodnom ambijentu stvorili uslove za razvoj turizma, te obezbijedili kompletnu turističku ponudu. Ako tome dodamo kulturno-historijske znamenitosti kojima Jajce obiluje onda bi to mogla biti jedna zaokružena cjelina koja bi mogla predstavljati jedan turistički brend u BiH. Nakon najavljene posjete turista iz arapskih zemalja očekujemo napredak u oblasti turizma. Želimo za naredni period oblikovati naš turistički proizvod „Jajce – nezaobilazna turistička destinaca” i ugostiti u narednoj godini mnogo veći broj turista", istakao je Hozan.

Iz Općine podsjećaju da je u Jajcu još 1893. godine izgrađena kuća za turiste, a 1897. izgrađen je Grand hotel, jedan od prva četiri hotela u BiH.

"Kako saznajemo od direktora UTD Turist 98 u čijem sastavu djeluju u Hotel Turist 98 u centru grada i Hotel Plivsko jezero Dominka Pejića do 15. oktobra najavljena je posjeta do 30.000 turista iz ovih arapskih zemalja. U Jajcu dnevno boravi od 200 do 500 ovih turista koji dolaze u organizovanim grupama i njihovu pažnju zaokuplja prirodno bogatstvo", posebno uživaju u bogatstvu vode kojom obiluje Jajce.