BiH
0

Kanton Sarajevo u junu posjetili turisti iz 101 zemlje svijeta

FENA
Turistička sezona u Kantonu Sarajevo odvija se izuzetno zadovoljavajuće, grad je prepun turista, a očekivani pad turista u julu nije uslijedio - podaci su koje je Feni kazala glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

U junu je u Sarajevu boravilo oko 32.000 turista i ostvarili su ukupno 58.924 noćenja.

Broj turista u junu ove godine povećan je za 9,8 posto u odnosu na juni mjesec 2012. godine, a broj noćenja je povećan za 6,9 posto.

Najviše turista je bilo iz Turske, Hrvatske, Slovenije, Južne Koreje, Srbije, SAD-a te Austrije, Njemačke, Francuske i Kuvajta.

Turisti su se u prosjeku zadržavali 1,8 noćenja, a najduže su boravili turisti iz Katara i ostvarili su 6,9 noćenja, slijede turisti iz Kuvajta s 5,1 noćenjem, iz Saudijske Arabije s 3,6 noćenja, Rusije s 3,4 noćenja te iz Latvije s 3,1 noćenjem i iz SAD-a sa tri ostvarena noćenja.

Kanton Sarajevo u junu su posjetili turisti iz 101 države svijeta.

Popunjenost kapaciteta smještaja u junu je iznosila 57,5 posto s aspekta popunjenosti soba i 26,8 posto s aspekta popunjenosti kreveta.

Najviši procent iskorištenost imali su smještajni objekti na području općine Ilidža.

Turistima je kao i do sada najzanimljivije uže jezgro grada, Baščaršija, vjerski objekti u centru grada i muzeji.

Iskazano je i veliko interesovanje za sarajevski tunel spasa, Vrelo Bosne i Skakavac, ali i olimpijske planine i Bijambare.

Hadžiefendić-Mešić navodi da turisti obično poslije boravka na planinama produžavaju boravak obilaskom Lukomira.