Ugovor vrijedan 350 miliona KM
1

Turski Cengiz će sa bh. kompanijama graditi još 10 km autoceste

Piše: Nedžad Jamaković
Turska kompanija Cengiz Insaat gradit će još 10,10 kilometara autoceste u našoj zemlji, i to na dionici Vlakovo - Lepenica, čime su preuzeli čitav posao izgradnje 20 kilometara duge dionice Vlakovo - Tarčin, koja je već u izgradnji i treba biti puštena u funkciju do jeseni 2014. godine.

Ugovor o izgradnji nove dionice, vrijedan nešto više od 350 miliona KM danas su u zgradi Vlade FBiH potpisali direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić i generalni direktor kompanije Cengiz Insaat, Kemal Unluer.

Rok za izgradnju je 20 mjeseci, a posebno je pozitivno to, kako je istakao direktor Karić, što će na ovom poslu biti angažovano i sedam bh. kompanija kao partner turskom Cengizu. Na taj način je za domaće firme osiguran posao od 200 miliona KM. U tom smislu je danas potpisan i Sporazum o partnerstvu između Cengiza i bh. kompanija Hidrogradnja Sarajevo, Hering Široki Brijeg, Deling Tuzla, Euroasfalt Sarajevo, A3 Široki Brijeg, Butmir Sarajevo i HP Investing Mostar.

Ovo je do sada najveća vrijednost ugovora za izgradnju autoceste na Koridoru 5C i najveća vrijednost izgradnje koja je ugovorena sa domaćim kompanijama na Koridoru.

U izgradnji 36 km autoceste

Direktor Karić je istakao da potpisom ovog ugovora Autoceste trenutno imaju 472 miliona eura ugovorenih radova, odnosno 36 km autoceste u izgradnji, na sedam gradilišta. Za preostala dva tendera (tunel Vijenac, druga faza, i dionica Svilaj - Odžak) potrebno je još oko 90 miliona eura. Autoceste su u procesu osiguranja nedostajućih 307 miliona eura potrebnih za završetak započetih radova kako bi 2014. godine imali izgrađenih 100 km autoputa.

"Do jeseni 2014. bismo trebali imati 80 km izgrađene autoceste od Tarčina do Zenice. Ovo je velika stvar i šansa da domaće kompanije uposle veliki broj ljudi ali i vrate ugled bh. građevinarstvu", rekao je Karić, a onda nastavio:

"Dosta se spekuliše o tome da smo mi naslijedili ove poslove od prethodne uprave preduzeća. Međutim, ja ću vam reći, tačno je da smo mi zatekli 255 miliona eura odobrenih sredstava, od čega je prethodna uprava realizovala samo 10 miliona eura. Već sada mi imamo 217 miliona eura više ugovorenih radova i već sad smo od slovenačkih kompanija naplatili više penala nego što su oni realizovali u svom mandatu. Mi smo naplatili 11,6 miliona eura od firmi koje su oni angažovali zbog loše obavljenog posla".

I Sarajevska zaobilaznica do jeseni 2014.

Direktor Unluer je istakao kako je njegova kompanija već završila 15 posto radova na dionici Vlakovo - Tarčin, što se, kazao je, može smatrati uspjehom s obzirom na datum početka radova, ali i činjenicu da su u kratkom vremenu završene i sve pripreme za te radove. Izrazio je zahvalnost na povjerenju koje im je ukazano, te zadovoljstvo što su im bh. firme partneri na ovom poslu.

Premijer Federacije Nermin Nikšić je istakao kako je 200 miliona KM više nego što bh. građevinari ostvare prometa u godini, dodavši kako će samo na ovoj dionici raditi 3.000 ljudi.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić je kazao kako će i radovi na Sarajevskoj zaobilaznici biti završeni do jeseni 2014. godine, istakavši da firma Strabag na Lotu 1 i 2 treba još postaviti završni sloj asfalta, dok će izvođač radova na Lotu 3 biti izabran za 2-3 mjeseca.