|

Karić: 2013. prelazimo magični broj od 100 kilometara autoputa

Karić: 2013. prelazimo magični broj od 100 kilometara autoputa
0
F
FENA
31.12.2012. u 12:48
6
komentara
0

dijeljenja
Karić: 2013. prelazimo magični broj od 100 kilometara autoputa Ensad Karić (Foto: Anadolija)
Javno preduzeće Autoceste Federacije u 2012. Imaju samo pozitivna iskustva. Završili smo deset kilometara autoceste i uveli zatvoreni sitem naplate. Proveli smo četri međunarodna tendera i otvorili isto toliko novih gradilišta. Svi tenderi su provedeni po međunarodnim procedurama na kojima je učestvovalo desetine internacionalnih i domaćih kompanija, kaže Ensad Karić, direktor ove kompanije.
U razgovoru za Federalnu novinsku agenciju Karić navodi kako ukupna ugovorena vrijednost radova s krajem 2012. godine iznosi oko 800 miliona KM, dok se trenutno izvode radovi na 36 kilometara.

"Profesionalnim i fokusiranim radom povratili smo povjerenje međunarodnih kreditora, prije svih Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Posebno bih istakao efikasno rješenje koje smo postigli nakon bankrota slovenačke kompanije Primorje koje je izvodilo radove na tunelu Vijenac koje je ovaj posao dobilo zahvaljujući naklonosti prethodne Uprave JP Autoceste. Mi smo povjerenje dali domaćim kompanijama koje su nastavile radove i kojima smo platili kompletan iznos potraživanja od Slovenaca u iznosu od 11 milona maraka i to u roku 40 od dana. Danas samo na tom projektu radi konzorcij sastavljen od 11 domaćih kompanija s ugovorenim vrijednostima radova 36 miliona KM. Sve to je urađeno potpuno transparentno i uz saglasnost kreditora", kaže direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Na konstataciju kako se u javnosti mogu čuti i kritike u vezi sa izrabljivanjem domaćih izvođača, pa i optužbe za nezakonit rad koje dolaze od ozbiljnih državnih instanci – poput člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je u nedavnom intervjuu za FaceTV upravo rad Autocesta stavio pod upitnik – Karić odgovara pozivom:

"Pozivam člana Predsjedništa BiH Željka Komšića i sve ostale koji žele da zajedno s Upravom JP Autoceste posjete bilo koje gradilište i sami se uvjere u ono što radimo. Tako će na samom gradilištu moći provjeriti na koji način se regulišu odnosi i cijene između glavnih izvođača i podugovarača. Svi izvođači na našim gradilištima su izabrani po maksimalno konkurentskim uslovima jer su tenderi provedeni po međunarodnim procedurama na kojima je učestvovalo desetine internacionalnih i domaćih kompanija. Cijena dobijene ovim postupcima ne mogu biti upitne. Nadalje, uveli smo proceduru koja garantuje blagovremenu isplatu odobrenim podizvođačima i dobavljačima materijala. Pojedinci problematiziraju tobožnje razlike u cijeni betona na našim gradilištima. Glavni izvođači uzimaju 3 – 12 posto razlike u odnosu na cijene koje plaćaju podizvođačima u zavisnosti od vrste radova. Na različite vrste betonskih radova odnosi se čak 500 stavki od 8.000 ukupnih jediničnih cijena različite kvalitete i stepena složenosti ugradnje. Ova razlika predstavlja dio koje glavni izvođač koristi za organizaciju gradilišta, kontrolu kvalitete, bankarske garancije i slične troškove. Stojimo na raspolaganju svim zaineresovanim da ove navode provjere kod OHL-a, Čengiza ili konzorcija bosanskohercegovačkih kompanija, ali i kod odobrenih podizvođača. Govorim o ugovorima koje je ugovorila i potpisala nova Uprava JP Autocesta uz saglasnost međunarodnih kreditora. Stoga još jednom pozivam gospodina Komšića da konačno posjeti gradilišta na autoputu i uvjeri se u složenost trenutnih aktivnosti. Vjerujem da je njegova izjava rezultat dezinformisanosti jer bi on kao dugogodišnji načelnik općine trebao biti dobro upoznat s građevinskim poduhvatima budući da je i sam imao iskustva u toku obnove pojedinih sarajevskih naselja", kazao je Karić.

Na pitanje šta se može očekivati u 2013. godini, direktor JP Autoceste kaže kako se ne bi prihvatio ovog teškog posla da nije optimista da se može bolje i da treba biti bolje.

"Vrijeme je da svako od nas pokaže vlastitu odgovornost i da sve od sebe u oblasti svog djelovanja. Kao primjer mogu navesti da je ova Uprava JP Autocesta omogučila preko 200 milona KM posla za domaće kompanije samo na dionici Vlakovo – Lepenica koji je potpisan prije deset dana. Za sedam kompanija koje će izvoditi ove radove na ovoj dionici iznos je veći od njihovog ukupnog godišnjeg prihoda zajedno. Pored svega navedenog mi u Autocestama pripremamo tri nova gradilišta kojima strvaramo uslove da konačno predjemo magični broj od 100 kilometara autoputa do kraja 2014. godine i omogučimo novi investicioni ciklus koji će omogučiti novih dodatnih 100 km autoceste do2018. godine. Iskreno se nadam da ovaj generacijski podhvat na koji čekamo nekoliko decenija (još od vremena Branka Mikulića i Hamdije Pozderca) neće dalje biti korišten za lične dnevnopolitičke i druge interese, te da će sve BH snage snage ujediniti u realizaciji ovog značajnog projekta", kazao je u razgovoru za Fenu direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...