Sastanak odbora za stabilnost
0

Trend jačanja sistemskog rizika u BiH

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je u utorak održan redovni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost na kojem su razmatrani trenutni rizici u makroekonomskom okruženju i njihov utjecaj na stabilnost finansijskog sistema.

Članovi Stalnog odbora su ocijenili da su trenutno najveći rizici slaba ekonomska aktivnost u zemlji, loše projekcije rasta za narednu godinu te loša politička klima u zemlji uzrokovana, u najvećoj mjeri, neusvajanjem budžetskog okvira i neformiranjem Vijeća ministara BiH.

S tim u vezi, ocijenjeno je da je finansijska stabilnost još uvijek na zadovoljavajućem nivou, mada je evidentan trend jačanja sistemskih rizika u odnosu na prethodne periode.

Bankarski sektor u cjelini je još uvijek adekvatno kapitaliziran, mada postoje banke u kojima bi se, prvenstveno zbog pogoršanja makroekonomskih uslova u zemlji i inozemstvu, mogle javiti potrebe za dokapitalizacijom u narednim periodima. Istaknuto je da će 16. januara 2012. godine biti održan sastanak o Bečkoj inicijativi, kojem će prisustvovati i predstavnici Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

Današnjim sastankom predsjedavao je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, a prisustvovali su mu i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Osnovni zadatak Stalnog odbora je rano prepoznavanje potencijalnih prijetnji u finansijskom sistemu, davanje preporuka za smanjenje sistemskog rizika te koordinirana akcija članica u slučajevima kada to zahtijevaju određene situacije koje ugoržavaju finansijsku stabilnost zemlje.

Naredni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost je dogovoren za kraj januara 2012. godine.