Trend jačanja sistemskog rizika u BiH

S
Sarajevo-x.com
20.12.2011. u 16:33
0
0
Trend jačanja sistemskog rizika u BiH
0
Trend jačanja sistemskog rizika u BiH
U Sarajevu je u utorak održan redovni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost na kojem su razmatrani trenutni rizici u makroekonomskom okruženju i njihov utjecaj na stabilnost finansijskog sistema.
Članovi Stalnog odbora su ocijenili da su trenutno najveći rizici slaba ekonomska aktivnost u zemlji, loše projekcije rasta za narednu godinu te loša politička klima u zemlji uzrokovana, u najvećoj mjeri, neusvajanjem budžetskog okvira i neformiranjem Vijeća ministara BiH.

S tim u vezi, ocijenjeno je da je finansijska stabilnost još uvijek na zadovoljavajućem nivou, mada je evidentan trend jačanja sistemskih rizika u odnosu na prethodne periode.

Bankarski sektor u cjelini je još uvijek adekvatno kapitaliziran, mada postoje banke u kojima bi se, prvenstveno zbog pogoršanja makroekonomskih uslova u zemlji i inozemstvu, mogle javiti potrebe za dokapitalizacijom u narednim periodima. Istaknuto je da će 16. januara 2012. godine biti održan sastanak o Bečkoj inicijativi, kojem će prisustvovati i predstavnici Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

Današnjim sastankom predsjedavao je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, a prisustvovali su mu i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Osnovni zadatak Stalnog odbora je rano prepoznavanje potencijalnih prijetnji u finansijskom sistemu, davanje preporuka za smanjenje sistemskog rizika te koordinirana akcija članica u slučajevima kada to zahtijevaju određene situacije koje ugoržavaju finansijsku stabilnost zemlje.

Naredni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost je dogovoren za kraj januara 2012. godine.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: