Odbor za finansijsku stabilnost
0

Slaba ekonomska aktivnost u zemlji je najveći rizik

FENA
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Stalni odbor za finansijsku stabilnost na današnjem redovnom sastanku u Sarajevu razmatrao je trenutne rizike u makroekonomskom okruženju i njihov utjecaj na stabilnost finansijskog sistema.

Članovi Stalnog odbora su ocijenili da su trenutno najveći rizici slaba ekonomska aktivnost u zemlji, loše projekcije rasta za narednu godinu, te loša politička klima u zemlji uzrokovana u najvećoj mjeri neusvajanjem budžetskog okvira i neformiranjem Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz ovog Odbora.

S tim u vezi, ocijenjeno je da je finansijska stabilnost još uvijek na zadovoljavajućem nivou, mada je evidentan trend jačanja sistemskih rizika u odnosu na prethodne periode. Bankarski sektor u cjelini je još uvijek adekvatno kapitaliziran, mada postoje banke u kojima bi se, prvenstveno zbog pogoršanja makroekonomskih uslova u zemlji i inostranstvu, mogle javiti potrebe za dokapitalizacijom u narednim periodima.

Istaknuto je da će 16. januara 2012. godine biti održan sastanak o Bečkoj inicijativi kojem će prisustvovati i predstavnici Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

Današnjim sastankom predsjedavao je guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Osnovni zadatak Stalnog odbora je rano prepoznavanja potencijalnih prijetnji u finansijskom sistemu, davanje preporuka za smanjenje sistemskog rizika, te koordinirana akcija članica u slučajevima kada to zahtijevaju određene situacije koje ugoržavaju finansijsku stabilnost zemlje. Naredni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost dogovoren je za kraj januara iduće godine, saopćeno je iz Centralne banke BiH.