Jeste li vi zadovoljni?
239

Testirali smo brzinu interneta 3G mreže tri telekom operatera u Sarajevu

Piše: S. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Redakciji portala Klix.ba u prethodnom periodu javio se veliki broj građana koji se žale na brzinu interneta 3G mreže, naročito u Sarajevu.

I dok je u većini zemalja Evrope 4G mreža standard, a uveliko se radi i na testiranju 5G mreže, odnosno pete generacije mobilne mreže, u BiH je stagnacija, a kako praksa pokazuje, u 3G mrežu se gotovo i ne ulaže.

Klix.ba je i u jeku turističke sezone, u augustu pisao o ovom problemu, kada su nam se također javljali nezadovoljni korisnici iznosili žalbe o katastrofalno lošoj brzini interneta na 3G mreži. Tada su nam iz sva tri telekom operatera kazali da su zabilježili rast prodaje prepaid turist start paketa, ali da imaju dovoljno kapaciteta da zadovolje potrebe tržišta.

Suprotno stavovima operatera, praksa s kojom su se susretali građani pokazivala je drugačije iskustvo, a to je spor internet.

To uveliko otežava svakodnevnu komunikaciju građana, jer loša brzina interneta na 3G mreži znači često pucanje konekcije, kao i često prekidanje poziva ili učitavanje fotografija.

Testirali smo brzinu downloada i uploada na nekoliko prometnih lokacija u Sarajevu kod sva tri telekom operatera u BiH.

Kada je riječ o BH Telecomu, najmanja brzina interneta 3G mreže zabilježena je na području od Baščaršije do Katedrale Srca Isusova u ulici Ferhadija i na Marijin-Dvoru kod SCC-a. Na Skenderiji i na Pofalićima je zabilježena nešto veća brzina.

Kada je riječ o Eronetu, taj operater najbolju brzinu ima na Baščaršiji i u ulici Ferhadija, ali i na Skenderiji. Brzina downloada se kreće i do 21,5 Mbps, a uploada do 3,83 Mbps.

Najveću brzinu Mtel mreže izmjerili smo na Baščaršiji gdje je download 8,03 Mbps, dok je najveća brzina uploada 4,15 u Titovoj ulici.

U infografici iznad pogledajte detaljno brzinu download i upload internet saobraćaja na 3G mreži na šest lokacija u Sarajevu za sva tri telekom operatera. Poredeći sva tri operatera kada je u pitanju Sarajevo, kao grad sa najvećim brojem stanovnikau BiH i velikim prometom internet saobraćaja, evidentno je da najmanju brzinu interneta ima BH Telecom te da su nužne određene promjene, jer trenutna ponuda brzine interneta na 3G mreži definitivno ne može zadovoljiti potrebe građana i kompanija.

U međuvremenu su iz Vijeća ministara BiH nekoliko puta obećavali konkretnije aktivnosti o uvođenju 4G mreže, ali konkretnih pomaka nije bilo i cijeli postupak se oteže u kompleksnim procedurama institucija u BiH i prebacivanja nadležnosti.

Poređenja radi, u Hrvatskoj je 4G mreža već uveliko u upotrebi.