Startupi
110

Baby App Guga – Gaga pobjednik Startup Weekenda u Tuzli

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Poslije trodnevnog rada na Startup Weekendu koji je održan na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, večeras je stručni žiri odabrao četiri najbolje startup ideje, a kreatorima tih ideja uručene su odgovarajuće nagrade.

U uži krug je ušlo osam ideja, a članovi žirija su istakli kako su pri odlučivanju imali veoma težak zadatak, te da one ideje koje večeras nisu dobile nagradu, ali i ideje drugog dana Startup Weekenda zaslužuju pažnju.

Baby app Guga – Gaga proglašena je za Best Startup, Laserify je Best Execution, Be fanatics bags je proglašena za Best Pitch, a MojCV za Best Social Responsible. U uži krug ušle su i ideje WeArt, Clothes checker, Kasica – Wish Save Buy i Recognize.me.

Inače, Startup Weekend je počeo s jednominutnim predstavljanjima ideja učesnika, nakon čega su odabrane najbolje ideje i oformljeni timovi, koji su u subotu i nedjelju radili na implementaciji ideja i razradi strateških planova i kampanja.

Eminentni članovi žirija su istakli kako su u Tuzli prepoznali potencijal za globalnu poslovnu utrku, a sami učesnici su imali samo pozitivne kritike na organizaciju Startup Weekenda. Organizatori su BIT Centar, Elektrotehnički fakultet i USAID.

Startup Weekend je neprofitna organizacija bazirana u Seattle-u, koja je podržana od strane Kauffman Fondacije. Nastala je 2007. godine kao pokret mladih entuzijasta koji su imali ideje o pokretanju biznisa. Godine 2009., sjedište organizacije je iz San Franciska premješteno u Seattle. Startup Weekend je do sada održan u 100 država i preko 300 gradova širom svijeta, a podržan je od Google-a i Microsofta na globalnom nivou, te USAID-a.